Vânturi de propagandă!

 „Noi nu mergem la răzbel, ba ne și căcăm pe el!“ - era scris cu degetul pe peretele unui weceu public. Și nu, nu vă alarmați că nu e despre războiul vecinilor noștri! Ori poate este? În fine! E doar un citat din Peripețiile bravului soldat Svejk, de Jaroslav Hasek.

Pentru acest ferm mesaj pacifist, soldatul Svejk a făcut cîteva săptămîni de carceră, deși s-a dovedit că nu el îl scrisese. După care a fost încorporat, deși era declarat idiot cu acte-n regulă. Cartea cehului e la fel de actuală, ca în primul război mondial.

E un strigăt împotriva mașinăriei de propagare a neadevărului, a imbecilizării populației, trimisă la tăiere, precum vitele la abator.

„Un ostaș în slujba țării” cred că e cartea scrisă de ăla care l-a băgat la carceră pe Sveik, care l-a suit forțat în trenul care l-a dus spre linia frontului, într-o anabasis, în care războiul inutil și propaganda găunoasă sunt ridiculizate sublinm, în scene în care mor oameni pentru false idealuri și erezii propagate ca principii apriorice.

Revenind la maculatură. „Un oștaș în slujba țării” e de fapt o copertă. Un afiș de campanie, o modalitate găsită de p.r.-ul „gheneralului” pentru a fura startul în campania electorală prezidențială. Ai fi zis că, în mai bine de 100 de ani, societatea a progresat, și inteligența socială a crescut substanțial. Ș-ar putea ca cei care au studiat fenomenul să fi fost optimiști.

După mulțimea de panouri publicitare cu care Ciucă a împânzit România, chipurile cu coperta cărții, atenție la ce spuneți, pentru că, spre exemplu, dacă observați că s-au căcat muștele pe aceste portrete îndoliate cu chipul lui Târâie Sabie, nu o spuneți public! Poate fi crimă de lezmajestate! Ne explică Hasek în cartea lui, cum muștele au „pângărit” tabloul împăratului, agățat la vedere, pe un perete, iar cârciumarul a primit 10 ani de închisoare. Tot 10 ani se preconizează a lua și noi, dacă îl votăm pe Ciucă. Și vor fi cu executare și colectiv!