Liderii G20 au aprobat taxarea multinaționalelor cu minimum 15 la sută

După 2016, Liviu Dragnea vorbea despre necesitatea adoptării unei legi care să prevadă impozitarea în România a profitului pe care multinaționalele îl fac pe teritoriul țării. Intenția de impozitare a profitului multinaționalelor a fost unul dintre motivele pentru care #rezist s-a bucurat de sprijinul multinaționalelor pe parcursul așa numitelor proteste „Anti Dragnea”.

Iată că la nici 5 ani, liderii G20 cred că impozitarea profiturilor multinaționalelor este o necesitate, considerând că este mai mult decât necesară inversarea tendinței, care există de zeci de ani, de subimpozitare a marilor corporații, o evoluție despre care experții spun că a privat guvernele de venituri ce ar fi putut fi folosite pentru finanțarea programelor de cheltuieli sociale.

Liderii din G20, organizație care reunește statele puternic dezvoltate și emergente, au căzut de acord, sâmbătă, la Roma, asupra termenilor acordului internațional prin care companiile multinaționale vor fi impozitate cu minimum 15 la sută în țara în care fac profitul, precum și redistribuirea unei părți a profiturilor începând din anul 2023.

În ultimele decenii, companiile multinaționale și-au redus contribuțiile printr-un sistem de mutare a sediilor și transferare a activităților, ceea ce face necesară această regulă.

Acordul este o realizare-cheie pentru secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, care a făcut din stabilirea unui nivel minim la nivel internațional pentru impozitul pe profit una dintre prioritățile principale ale mandatului său.


„Cerem grupului reunit OECD-G20 să dezvolte rapid reglementări și instrumente multilaterale unitare, pentru a asigura că noile reguli vor intra în vigoare la nivel mondial începând din anul 2023”, este una din concluziile summit-ului de la Roma, conform Mediafax.

Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a anunțat, la 8 octombrie, un acord internațional privind impozitarea companiilor multinaționale cu 15 la sută și redistribuirea unei părți a profiturilor, începând din anul 2023. Acordul a fost susținut deja de 136 de țări și jurisdicții reprezentând peste 90 la sută din valoarea PIB-ului mondial.

 

„Noul sistem prevede și realocarea a peste 125 de miliarde de dolari din profiturile celor mai mari și mai profitabile companii multinaționale în toate tarile din lume, astfel încât să se asigure că aceste firme achită contribuții fiscale corecte oriunde desfășoară activități și generează profituri”, mai punctează OECD.