Drept la Replică Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat

„Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, prin Președinte Aurelian Pavelescu, față de apariția în ziarul EVZ din 18 mai 2022 a articolului ”PNȚCD dă în clocot. De ce e contestată mișcarea pe care vrea s-o facă președintele Aurelian Pavelescu”, semnat de Nicolae Comănescu, vă solicităm prezentul

DREPT LA REPLICĂ

Articolul conține informații total neadevărate și a fost publicat fără a se solicita poziția Președintelui Aurelian Pavelescu, potrivit deontologiei profesionale. Autorul articolului a preluat un material semnat de Miron Marcel și Dan Sârbu, care au fost excluși din partid și sunt cercetați penal de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru falsuri și constituire de grup infracțional organizat.

Informațiile publicate sunt false în întregime și au scopul de a denigra PNȚCD în actualul context politic, având ca țintă alianța dintre PNȚCD și APP, în urma întâlnirii recente dintre Liviu Dragnea și conducerea PNȚCD, la invitația lui Aurelian Pavelescu. Partidul a devenit imediat subiect al compromiterii.

Cu privire la acuzațiile aduse în articol Președintelui Aurelian Pavelescu, facem următoarele precizări:

1. Cu privire la vânzarea sediilor PNȚCD. Aurelian Pavelescu și conducerea PNȚCD din timpul mandatului său nu a vândut niciun sediu al partidului. Sediile care au ieșit din patrimoniul partidului au fost supuse procedurilor de executare silită pentru datorii ale partidului, după cum urmează:

a) sediul din str. Clemenceau a fost pus în executare silită în urma unui contract semnat de Vlad Moisescu cu conducerea EVZ în campania din 2014, fără știința Președintelui Aurelian Pavelescu, în valoare de 35.000 de euro, Vlad Moisescu părăsind partidul. Sediul a fost vândut la o valoare cu 30% mai mare decât evaluările oficiale, banii fiind folosiți pentru stingerea datoriei la EVZ și a altor datorii istorice, în special chirii restante la sediile partidului. Vânzarea a fost verificată de Camera Notarilor Publici și DNA, care a dat soluție de clasare în 2015, soluție confirmată de instanța de judecată.  Așadar, inclusiv publicația EVZ și-a încasat datoria din suma rezultată din vânzarea sediului din str. Clemenceau.

b) sediul din Timișoara a fost pus în executare silită de foști membri ai PNȚCD din echipa fostului Primar Gheorghe Ciuhandu, pentru datorii neonorate din campania electorală din 2012. Actele se află la dosar. Cu suma rămasă din executare, a fost cumpărat un alt sediu al partidului.

c) sediul din Târgoviște a fost executat silit de Primăria Târgoviște pentru neplata impozitelor locale pentru o perioadă de 20 de ani de foștii țărăniști, conduși de nepoții fostului Președinte, Ion Diaconescu. Aceștia au refuzat să predea sediul conducerii naționale, după demitere, lăsând sediul în ruină. Cu suma rămasă din executare au fost plătite datorii restante la sediile din țară, evidențiate contabil.

d) se află în executare silită și fostul sediu al partidului din Botoșani, deja vândut la cererea unor foști membri PNȚCD din anii ‘90, care-au invocat faptul că au împrumutat filiala în urmă cu 17 ani, dorind recuperarea banilor, folosiți în interesul propriului partid. Președintele Pavelescu și Comitetul Național de Conducere au făcut opoziție, încercând salvarea sediului. ”Vechii” țărăniști, în frunte cu Corneliu Furtună, membru de la începutul anilor ‘90, au continuat executarea, încercând vânzarea la un preț subevaluat de 5 ori, probabil în scopul de a și-l însuși prin terți. Intervenția conducerii centrale, deși nu a condus la anularea executării, a avut drept efect vânzarea în executarea silită la un preț decent. Cele de mai sus sunt susținute de acte aflate în dosarul de executare și contabilitatea partidului.

Președintele Pavelescu și conducerea PNȚCD din mandatul său nu au vândut niciun sediu al partidului, ci, din contră, au încercat conservarea patrimoniului partidului. Informațiile apărute în EVZ sunt false. 

2. DATORIA A FOST SOLUȚIONATĂ. Cu privire la datoria PNȚCD constatată de AEP, aceasta constă din sume obținute de partid în urma unor contracte de asociere, permise de lege și evidențiate contabil, banii fiind folosiți pentru plata cheltuielilor cu sediul central și alte sedii din țară.

Aceste contracte au fost recunoscute ca legale de AEP din 2013 până în 2018, fiind verificate anual. După 2018, același AEP a considerat, probabil din rațiuni politice, PNȚCD având poziții împotriva liniei oficiale, ca nelegale, sumele obținute și cheltuite pentru partid fiind confiscate retroactiv, potrivit legii finanțării partidelor.

Alte sume din datorie sunt amenzi aplicate de AEP din motive contabile, unele filiale județene transmițând balanțe fără respectarea formelor prevăzute de lege, conducerea centrală neavând nicio responsabilitate.

ÎN URMA HOTĂRÂRII CNC DIN 06.05.2022 ȘI NEGOCIERILOR CU ANAF A FOST SOLUȚIONATĂ DEJA PLATA ÎNTREGII DATORII, LITIGIUL FIIND STINS.

3. În privința candidaturii Președintelui Aurelian Pavelescu pe listele PER în 2020, aceasta s-a făcut în baza unui Protocol agreat de conducerea PNȚCD, între PNȚCD și PER, iar nu în nume personal. Candidatura a fost retrasă la câteva zile, în mod oficial. 

La 06.03.2021 a fost organizat un Congres al partidului, Aurelian Pavelescu fiind reales de Congres ca Președinte, în urma reînscrierii formale în partid, deși nu l-a părăsit niciodată. Congresul a fost înregistrat în Registrul partidelor politice.

Semnatarul materialului apărut în EVZ, Miron Marcel, a formulat o acțiune în justiție pentru constatarea pierderii calității de Președinte a lui Aurelian Pavelescu, fiind constituit Dosarul nr. 2481/3/2021 S4 Civ. al Tribunalului București. Acțiunea a fost respinsă de tribunal, care a dispus recunoașterea calității de Președinte PNȚCD a lui Aurelian Pavelescu.

4. Aurelian Pavelescu a plătit numai în ultimul an la partid, cu titlu de cotizație, suma de 15.000 de ron, deși cotizația prevăzută de statut est de 500 ron pe an, valoarea cotizației pentru 30 de ani, în scopul sprijinirii financiare a partidului. Cotizația este evidențiată în actele contabile.

Cei care-l contestă pe Aurelian Pavelescu, spre exemplu Cristian Teheș și Doru Dăncuș, deși ”mănâncă” sute de mii și zeci de mii de euro pe an de pe urmele PNȚCD, au refuzat să-și plătească și cotizațiile obligatorii de ani de zile. Comportamentul de delatori mincinoși ordinari a condus la excluderea din partid, aceștia dorind, în schimbul unor noi mandate în 2024, să ducă PNȚCD într-o colaborare cu AUR, partid considerat extremist la nivel european și care dorește să fie ”albit” prin asocierea cu PNȚCD. 

Atacurile recente, pentru chestiuni care au avut loc cu ani în urmă și chestiuni de natură financiară, cu care se confruntă majoritatea partidelor neparlamentare, sunt motivate de anunțarea Alianței dintre PNȚCD și APP, ținta reală fiind Liviu Dragnea și susținătorii Proiectului Suveranist. Mișcarea, cu impact popular uriaș, îngrijorează sistemul, în perspectiva alegerilor din 2024.”