Cîțu a fost demis, urmează Klaus Iohannis - suspendarea și demiterea. Nu este o altă cale!

Votul covârșitor de azi împotriva guvernului Cîțu are o semnificație mai mare decât simpla demitere: este vorba despre puterea instituției Parlamentului, potrivit Constituției. Parlamentul, pentru prima dată scăpat din ghearele intervențiilor ilegale ale serviciilor secrete și ale Președintelui, și-a arătat forța, ca reprezentant la poporului. 

Ce urmează? Iohannis are o misiune imposibilă, așa cum și-a așternut în cei 7 ani de Președinte: să constituie o majoritate parlamentară care să asigure guvernarea. Singura formulă, revenirea USR în coaliție, situație chiar dacă posibilă, cu neputință de gestionat pentru următorii 3 ani: pentru simplul fapt că, chiar dacă se reface coaliția, căderea brutală în sondaje a partidelor din coaliție va conduce la pulverizarea acestora și plecarea intempestivă de la guvernare pentru a se salva de la moarte.

De aceea, Iohannis nu mai are nicio șansă. PSD nu va intra la guvernare pentru a se compromite, doar pentru a-l salva pe Iohannis!

Iohannis are o singură soluție, să plece odată cu Cîțu și guvernarea PNL, pentru că orice altă ofertă a lui de majoritate, va fi respinsă.

Cu atât mai mult, dacă Iohannis va încălca din nou Constituția ignorând Parlamentul, majoritatea deja formată va fi obligată să-l suspende, iar poporul va vota fără nicio discuție demiterea. Numai un nou Președinte ar putea să deblocheze situația, iar acesta nu va veni de la PNL, un partid compromis, cu mari probleme să atingă pragul electoral în 2024.

Există și posibilitatea alegerilor anticipate parlamentare, dar cu mai mult mai greu de realizat decât cele prezidențiale. Parlamentarii îl vor trimite mai degrabă acasă pe Președinte, decât să plece ei înșiși.

Repet, refacerea coaliției de guvernare nu poate fi decât temporară și provizorie: USR va face din nou pasul înapoi pentru a nu se sinucide împreună cu PNL, în cel mult un an. Nu mai există soluții politice din partea acestei guvernări, țara este deja la pământ. Continuarea acestei guvernări poate conduce inclusiv la insurecție.  

Totul este pe viață și pe moarte, pentru că toate aceste tulburări vor veni la pachet și cu setea de răzbunare: a venit și vreme răfuielilor, cu implicarea - că vor sau nu vor - a ”DNA să vină să vă ia!”