SILVESTRU ȘOȘOACĂ - DE LA LUPTA ÎMPOTRIVA ABUZURILOR DIN PANDEMIE, LA LUPTA POLITICĂ PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN

1. Silvestru Șoșoacă, ești mai degrabă asociat cu Diana Șoșoacă, decât cunoscut ca o  personalitate distinctă în politică. Este o povară sau, din contră, un atu pentru tine? Cine ești de fapt?

Eu am format, împreună cu fosta mea soție, cea mai bună echipă din politica românească a ultimilor patru ani. Am pornit, așa cum bine se știe, din Piața Victoriei, cu lupta împotriva vaccinării, ca o mișcare de opoziție la setul de reguli absurde și extrem de restrictive, impuse popoarelor. În România, așa-zisa carantină și restricțiile prin care, chipurile, se combătea pandemia au fost printre cele mai drastice și mai abuzive. Poporul român a fost abuzat de tot felul de politici sanitare ilogice și, uneori, fără nicio legătură cu ceea ce se numea „lupta împotriva coronavirusului”. Regulile se făceau peste noapte și erau dictate de slujbași ai Ministerului de Interne îmbrăcați cu geci milițienești, din piele, care răsăreau la televiziuni ca dintr-un romandistopic, pentru a înspăimânta o populație și așa uluită de noutatea situației.

Atunci ne-am remarcat prima dată, în spațiul public, ca apărători ai normalității, ai vieții, ai libertăților individuale și drepturilor cetățenești, și de aici a început ascensiunea familiei, ascensiune care a culminat cu intrarea soției mele în parlamentul țării, după ce eu, personal, am luat decizia ca ea să fie trecută pe listele unui partid politic pentru funcția de senator, iar eu, care ar fi trebuit să mă aflu pe listele Camerei Deputaților, să rămân și să o sprijin din spate, pentru a nu se crea precedentul unui cuplu politic după modelul familiei Ceaușescu.

Concluzionând, pot spune că, în mod asumat, am rămas în umbră ca să construiesc imaginea Dianei, pentru ca apoi să clădesc ceea ce eu consider că a fost cel mai promițător partid politic din perioada recentă. 


2.   Cum a intervenit ruptura, despărțirea de Diana Șoșoacă și SOS?

Excesele oratorice ale Dianei, beția puterii, obsesia ei nestăvilită pentru lumina reflectoarelor, mitomania ei, care a ieșit la suprafață odată cu creșterea în popularitate, au dus, de fapt, la despărțire, pentru că eu îi reproșam comportamentul, încercam să o sfătuiesc să se corecteze, o rugam să revină la normal. Într-un final, ne-am aflat pe poziții antagonice și era normal ca fiecare să o ia pe drumul lui, cum se spune. Dar a mai existat un factor. Pe măsură ce proiectul politic creștea, Diana a fost înconjurată de un grup consistent de nulități în politică, oameni cu caractere îndoielnice, care i-au potențat și îi potențează în mod negativ întreaga prestație, contribuind determinant la crearea a ceea ce eu consider că este azi „monstrul politic” Diana Ivanovici Șoșoacă. În cele din urmă, Diana nu face altceva decât să trădeze principiile naționaliste, cu consecințe nefaste asupra electoratului atras inițial și asupra mișcării patriotice naționale reale. Membrii SOS și electoratul SOS care au înțeles acest lucru sunt acum alături de mine și mă sprijină. Sunt cei care m-au ajutat să strâng cele peste 100.000 de semnături de susținere, necesare înscrierii ca independent în alegerile europarlamentare.

Când am organizat partidul SOS, am străbătut toată România și sunt convins că mesajul meu actual se va răspândi pe toate cărările bătătorite de mine în anii precedenți. Datorită zecilor de mii de kilometri parcurși în lungul și-n latul țării, am ajuns să mă recomand a fi un oltean care-și are casa în București, inima, la frumoasele regiuni ale Moldovei și gândurile, adânc conectate cu Ardealul, departe de a fi insensibil la problemele dobrogenilor.

3.   Care au fost motivele pentru care ai decis să faci pasul către politica europeană? De ce nu a optat pentru cea națională (primărie, parlament etc.)?

Toată activitatea mea politică de până acum m-a adus la concluzia că o mișcare suveranistă autentică nu poate avea sorți de izbândă dacă nu este conectată cu mișcarea suveranistă europeană. 2024 este unul dintre cei mai importanți ani ai politicii europene. Istoria îl va consemna ca un moment de răscruce pentru politica europeană, pentru Uniunea Europeană. Cetățenii statelor membre au de ales între globalism și societatea iliberală pe de o parte, unde cetățeanul și societatea vor fi în planul doi și unde vor prima interesele economice și strategice ale giganților corporatiști care controlează lumea, și suveranism, pe de altă parte, unde națiunea, țara, cetățeanul, nevoile lui sunt puse în prim planul exercițiului politic și al guvernării. În acest context, este absolut necesar ca România să fie reprezentată responsabil la Bruxelles și să devină parte a viitorului proiect suveranist, în care Uniunea Europeană nu trebuie să mai fie struțo-cămila de azi, condusă de o masă de birocrați nevalidați electoral, finanțați de interese corporatiste, străine de interesele cetățeanului, ci trebuie să devină o entitate politică și administrativă în care să primeze interesele fiecărei națiuni care o compun. Poate o confederație?... Unde națiunile membre au puterea reală de a decide, conform intereselor fiecărei națiuni în parte și a cetățenilor lor?

Legislatura 2024 - 2029 este una foarte importantă din acest punct de vedere. La Bruxelles vor începe dezbaterile pentru „Noua Constituție Europeană”, cea care va înlocui tratatele constitutive ale Uniunii Europene. Aici se va da adevărata bătălie pentru drepturile națiunilor membre ale Uniunii Europene, pentru drepturile cetățenilor europeni, pentru însăși existența ori inexistența, în viitor, a națiunilor suverane.

Și mai am o serie de ținte pe care vreau să le ating prin activitatea mea la Bruxelles. O să exemplific doar două, pentru a nu vă ocupa prea mult timp.

Primo, voi susține o inițiativă pentru introducerea pensiei unice europene. La muncă egală, contribuții egale și remunerație egală, indiferent de statul membru! Dubla măsură trebuie să dispară!

Secundo, voi milita la Bruxelles pentru subvenții agricole egale, indiferent de naționalitatea fermierului, pornind de la ideea că Uniunea Europeană poate funcționa optim doar dacă există egalitate între cetățenii ei, indiferent de națiune. Și dacă costurile de producție în agricultura românească sunt egale cu cele din Franța, Germania ori Olanda, nu ar fi normal ca și subvenția să fie la aceeași valoare? Repet, dubla măsură trebuie să dispară!

4.   Ești independent! Să luăm în calcul varianta optimistă și să considerăm că intri în Parlamentul European. Vei fi singur - dispui doar de un singur vot și, practic, nu poți schimba multe, nu?

Sunt departe de a fi singur! Regulamentul Parlamentului European îmi permite să ader la oricare dintre grupurile politice. Desigur că voi adera la noul grup naționalist, care urmează a se constitui la începutul noii legislaturi. Este grupul politic care va promova aceleași idei ca și mine, unde ideea reprezentării egale a națiunilor europene la masa deciziei primează și e axa centrală a activității politice. E grupul care se va bate pentru o „Europă a Națiunilor” și care va încerca să protejeze popoarele de tăvălugul globalist, mai ales în contextul dezbaterii noii Constituții Europene. Probabil, voi fi singurul român din acest grup, dar asta nu constituie un impediment în atingerea țintelor politice. În cadrul unui grup politic, agenda politică se negociază între membrii grupului. Importantă este hotărârea de a face ceva cu adevărat și de a nu mima că faci.

5.   Care este punctul de maxim interes pentru tine din politica de la Bruxelles?

Așa cum am precizat anterior, principalele mea țintă este înlăturarea dublei măsuri, a discriminării cetățenilor Uniunii Europene în funcție de apartenența la statele membre, indiferent că vorbim despre agricultură - unde trebuie abrogată subvenția diferențiată, că vorbim despre transportatorii rutieri - unde trebuie înlăturate din legislația europeană prevederile din așa-zisul „pachet de mobilitate 1”, care le impune șoferilor să se întoarcă periodic, cu camion cu tot, pe teritoriul național, ori celelalte măsuri care dezavantajează grav transportatorii din țări de origine aflate la extremitățile Uniunii Europene. Avem nevoie de o legislație unitară, cu modalitate și criterii unice de calculare a pensiei, care să genereze venituri egale, la vechime în muncă și contribuții egale. Avem nevoie de un salariu minim unic la nivel european, același cuantum al șomajului și asigurărilor sociale, o pensie unică europeană și o reală liberă circulație a persoanelor, mărfurilor și a capitalului. Astfel, românii se vor întoarce acasă și vor contribui la renașterea națiunii, iar cei stabiliți dincolo de granițe, în alte state ale Uniunii Europene, se vor bucura de același tratament ca oricare cetățean al statului unde au ales să trăiască. 


6.   Te afli într-o cursă electorală în care concurezi cu Diana Ivanovici Șoșoacă și SOS la alegerile europarlamentare. Ce vei face dacă vor intra și ei în Parlamentul European?

SOS și Diana nu vor intra în Parlamentul European. Așa spun toate sondajele, care îi arată clar că direcția în care merge nu e pe placul electoratului SOS. De altfel, Diana nu are nicio idee despre activitatea de la Bruxelles și despre ce presupune să fii europarlamentar. Diana se vrea Președintele României. Acum, însă, candidează simultan la Parlamentul European și la funcțiile de primar al capitalei și de consilier general al municipiului București. Văzând că pierde teren electoral - pentru că SOS-ul s-a convins de demagogia ei, candidează oriunde se poate, în speranța unei expuneri mai mari în mass media. Da, vorbesc serios. Un om poate candida unde vrea. Legea nu îl împiedică. Dar e bun peste tot? Eu zic că nu! Nu poți fi competent și performant în toate domeniile. Poți fi doar un demagog perfect. Și, din păcate, în asta s-a transformat Diana în ultimul an, cu ajutorul camarilei care îi susură admirativ în ureche și care speră să se cațăre prin impostură în niște funcții înalte.

7.   Care este mesajul pe care l-ai adresa electoratului?

Le spun tuturor românilor că, în activitatea mea politică, m-am ghidat după unul dintre cele mai puternice modele istorice ale politicii românești, Corneliu Coposu. Seniorul spunea, rezumând activitatea sa politică: „N-am tranzacționat niciodată cu principiile, n-am cedat niciodată din obiectivele care privesc independența și suveranitatea națională“. Eu am votat pentru prima dată la 19 ani și am votat, desigur, principiile Seniorului. La Bruxelles, ca europarlamentar român, voi milita pentru o Românie suverană, egală cu celelalte națiuni.