Schengen-ul vine de la Buzău. Să nu le stricăm austriecilor fericirea!

De luni dimineața, când, vorba rapsodului, nici iarba nu crește, ne povestește Ciolacu despre „succesurile” intrării României în Schengen. Și cică austriecii ar ceda parțial, adică doar pentru intrarea României și Bulgariei numai cu granițele aeriene, dar cu niște condiții.

Ca să nu apelez la citate din Ciolacu, că oricum e greu să pricepi ce zice ăl de la Buzău, cu limba de catifea cu care altoiește anumite părți ale austriecilor, spun eu în cuvinte simple: Austriecii practică un șantaj. Ei încearcă să ne bage pe gât niște migranți pe care nu vor să îi mai țină ei în Austria. Și profită de ocazie, spunându-ne, în limbaj diplomatic, luați-i voi și bulgarii, asumați-vă întreținerea lor și vă lăsăm noi să veniți în Europa fără controale, dar doar atunci când circulați cu avionul.


De fapt, noi și bulgarii nu câștigăm nimic. Libera circulație în „spațiul Schengen” produce efecte economice atunci când e vorba de granițele terestre. Acolo, de fapt, e buba, iar austriecii sunt doar falanga scoasă la înaintare de nemți și olandezi, care vor fi prejudiciați în interesele economice odată cu ridicarea controalelor de la frontierele României și Bulgariei.

De ce? Simplu. Odată cu lipsa frontierelor de la granița de vest a României și odată cu modernizarea infrastructurii rutiere și de cale ferată din România și Bulgaria, porturile de la Marea Nordului - Rotterdam, Anvers ori Hamburg - își vor pierde ponderea economică în favoarea portului Constanța, a celui de la Burgas ori a celor grecești, iar importurile și exporturile extracomunitare se vor muta pe aici, luându-le cașcavalul de miliarde pe care îl fac din poziția strategică și lipsită de alternativă concurențială pe care o au acum. Bun. Și mă veți întreba ce treabă au austriecii?!

Păi, la fel de simplu. Acționariatele respectivelor administrații sunt controlate de nemți, iar austriecii, olandezii și belgienii sunt acționari minoritari.

Concluzie: Nu numai că eventualul accept cu intrarea în spațiul Schengen cu granițele aeriene e praf în ochi, dar austriecii ne-o și trag încercând să scape de migranții cărora nu mai vor să le plătească masă, casă, alocații pentru copii și alte chestii din astea. Nu pot să cred că Ciolacu e atât de prost și nu înțelege. Înțelege, dar face doar balet, zgomot pentru fraieri!