O mare silă, strigată în lumea surzilor

Codru-i frate cu românu’, Se fură ca-n codru ! Și să nu uităm memorabilul vers a lui Eminescu „Ce te legeni codrule ?” Zicerile, versurile, stau mărturie a legăturii seculare, pe care românul o are cu codrul. Ideatic vorbind, austriecii au rupt această legătură a românului cu natura, practic „furând codrul”, pe care l-a transformat în materie primă utilă cetățeanului occidental.


Deci cine-i hotul? Cine-i „korupțion?” Românul care fură ca-n codru? Ori austriacul care a furat chiar codrul? Din acest punct de vedere cred că românii ar trebui să fie specie protejată. Ne-au stricat ăștia habitatul, mai ceva ca la mamiferele pe cale de dispariție. Au austriecii impresia că venim peste ei și le luăm slujbele și le mâncăm pâinea? Păi nu ne-ați distrus voi habitatul ? N-ați cărat și voi austriecii și cărați încontinuare, cea mai mare parte a profitului din țara asta? Păi? Și noi ce să facem? Ne-ați distrus habitatul, mai ceva ca autostrada Pitești – Sibiu, celebrului gândac „Croitorașul Cenușiu”?!

Migrăm spre voi, că la voi se duc resursele și profitul. Știu, nu-i prost cine cere, e prost cine dă! Păi nu v-am dat întotdeauna! De multe ori ați luat voi cu japca, precum luați acum câteva secole iobagii, cu arcanul, în oastea imperială și îi obligați să se bată pentru valori pe care ei nu le înțelegeau.

Ieri ați luat sarea, azi codrul și petrolul, mâine gazul. Asta, în timp ce strigați că Românii sunt hoți, inculți, necivilizați că nu vor credit cu dobânzi nesimțite să își cumpere aragaze. Aragaze cu care să ardă propriul gaz, vândut de voi.

Și strigați că românii sunt leneși, proști și puturoși. Și vă faceți că nu știți, că bună parte din Schönbrunn a fost construită din birul supt din țara iobagilor, din vânzarea sării extrase de pe aceste meleaguri.

Dar nu, vinovați nu sunteți voi. Voi aveți doar o genă rapace, o vocație colonială, de grofi, de stăpânitori. Noi suntem vinovați, că v-am dat în fruntea țării niște „pokemoni”, niște ușor „koruptibili”, pentru care națiunea e doar o noțiune într-un dicționar golit de sens!