De ce este Viktor Orban cel mai important om politic din Europa din ultimul deceniu, întemeietorul și liderul mișcării suveraniste europene? O personalitate unică prin complexitate

Cele câteva întâlniri pe care le-am avut cu Viktor Orban, mi-au dat ocazia să înțeleg complexitatea excepțională a acestuia, dincolo de aparițiile sale publice. În ce constă complexitatea sa?

În primul rând, m-a uimit nivelul intelectual, acesta abordând orice problemă dintr-o perspectivă ideologică și, aș spune, de filosofie politică. El se conduce după niște principii ferme, înțelese în profunzime, fiind evident că în spate stau lecturi temeinice de la cele de filosofie politică, drept și teologie, deopotrivă istorie, sociologie și comunicare.  Acesta este motivul pentru coerența politicilor sale și siguranța de sine în conflictul permanent cu structurile neomarxiste: a știut mereu că adevărul principial este de partea sa.

Această latură este puțin cunoscută, intrând în contrast aparent cu comportamentul simplu, direct și foarte popular, carismatic, cu care este obișnuită opinia publică. Dacă la mulți lideri carisma acoperă mai mult sau mai puțin o superficialitate, nu este cazul la Orban. 



 
O altă latură este spiritul de echipă, având inteligența construirii unei echipe guvernamentale în jurul său, împreună cu care a construit o adevărată școală politică. Iată motivul pentru care în patru mandate de premier a reușit să pună în aplicare în Ungaria adevărate proiecte de țară, folosind toate instrumentele legislative și ale guvernării: politica internă în marile teme privind demografia, migrația, investițiile, fiscalitatea etc., s-a sprijinit pe o politică externă sofisticată, de eludare a retorsiunilor UE și, mai mult, de promovare pe plan internațional a intereselor Ungariei. Echipa sa guvernamentală este cu siguranță cea mai sudată, mai activă și mai profesionistă din spațiul european.
Prioritățile sale au fost cele ale societății și poporului, fără nicio concesie. Și a răspuns mereu nevoilor imediate, dar și în perspectivă, cu un puternic simț istoric.
Relațiile cu vecinii au fost păstrate mereu în condiții optime, cu toate provocările globaliștilor, manifestate mereu și agresiv prin guvernele statelor limitrofe. A reușit să țină un echilibru, chiar dacă pozițiile au contrastat flagrant de foarte multe ori.
De aceea putem vorbi astăzi de un adevărat fenomen Viktor Orban, care a depășit granițele Ungariei, devenind unul european. Nu este deloc o întâmplare, ci rodul unei cunoașteri profunde și al unei experiențe politice unice și, deopotrivă, al unei asumări și unui curaj ieșite din comun.
Modelul Orban, modelul ungar, este cel mai performant model politic din spațiul european. Să fiu bine înțeles, nu-i aduc lui Viktor Orban o laudă, ci doar constat, desigur, cu mare admirație. Faptele sale trebuie analizate, înțelese și recunoscute, așa cum sunt.
Ceea ce declară el în politica internă și externă, să fie luat în considerare, în temele mari, cu un asemenea fundament doctrinar și experiență, nu cred să fi greșit vreodată.
Iată modelul de urmat. Îi transmit felicitările mele!