O șansă istorică în mâna cetățenilor francezi: Resetarea Uniunii Europene, dar nu așa cum s-au gândit globaliștii

Acum că s-au încheiat alegerile din Ungaria, cică Comisia Europeană vrea să termine procedura de alocare a fondurilor europene pentru Ungaria. Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul vrea să pedepsească maghiarii pentru că n-au votat „cum trebuie”, spun cele mai multe voci ale opiniei publice. Bineînțeles, în afara faptului că opoziția a pierdut alegerile la această decizie contribuie și faptul că Ungaria și-a asigurat statutul de neutralitate în conflictul Rusia – Ucraina, neintrând în jocul sancțiunilor, care încă nu se știe clar dacă sunt îndreptate împotriva Rusiei ori împotriva europenilor, dar în orice caz sunt pe „buzunarul” europenilor. Orban a spus în mai multe rânduri că din cauza politicii Bruxelles-ului, Ungaria nu primește niciodată de la Uniunea Europeană cât decontează. Rămâne de văzut cum va răspunde Ungaria acestei noi mișcări a Bruxelles-ului.

În același timp, la Bruxelles, pare să producă îngrijorare și Franța, al cărui prim tur în alegerile prezidențiale se va desfășura duminică. Acolo deși favorit este Macron, analiștii spun că, dacă în primul tur diferența între Macron și Le Pen va fi mai mică de 5% există șansa ca în turul doi Macron să piardă scaunul de la Palatul Elysee în favoarea lui Le Pen. Concret, în urma unor analize s-a constatat că mare parte din electoratul celor care ier din primul tur, republicana Valérie Pécresse, a treia clasată, Eric Zemour, al cincilea clasat în sondaje, să se voteze pentru Le Pen. 

Conform analizelor, electoratul lui Valérie Pécresse, deși era considerat ca aparținând lui Macron în turul doi, peste 65% s-ar duce spre Le Pen, deși este definit „de orientare stângă”. Programul de reformă socială a lui Le Pen este considerat de aceștia mult mai aproape de necesități decât a lui Macron. Surpriza, conform analizelor premergătoare primului tur electoral este că Jean-Luc Mélenchon, al treilea clasat în opțiunile electoratului, deși susțin un candidat care s-a născut în Maroc (adică în ceea ce în anii 50 se numea Franța de peste mare) s-ar duce în marea majoritate, cu opțiunile electorale tot spre Marie Le Pen, deși erau considerați ca aparținând în turul doi lui Macron. Voturile simpatizanților lui Eric Zemour sunt considerate deja ca aparținând lui Marie Le Pen. Și s-a mai produs un fenomen. Apariția lui Zemour, candidat la președinție au împins-o pe Marie Le Pen din zona politică de extremă dreapta – radicală spre cenru dreapta, o zonă politică mult mai ofertantă și mult mai digerabilă electoral, unde Marie Le Pen se pare că a combinat mai bine în programul politic temele politice din zona patriotismului francez și un program de largi reforme sociale, rezultând un obiectiv politic prin care Franța „devine stăpână pe propriile destine”, un mesaj mult așteptat de francezi, nemulțumiți de politicile globaliste ale lui Macron, al cărui mandat a fost marcat de convulsii sociale, șomaj, scăderea nivelului de trai. Acum e foarte posibil să se vadă rezultatul protestelor vestelor galbene, a costurilor măririi constante a prețului la carburanți și a utilităților, precum și politica considerată „defectuoasă” a lui Macron în relația cu Germania și în Uniunea Europeană.

Conform acelorași teorii larg dezbătute în Franța zilele astea, promisa ieșire a Franței din NATO, făcută de Marie Le Pen constituie unul dintre cele mai puternice argumente în ochii electoratului, care consideră că Franța și-a sacrificat puterea militară și armata pierzând influența economică și politică din fostele colonii africane.

Și încă un clișeu electoral mult vehiculat în Franța zilele astea: Dacă Emmanuel Macron va fi reales ar fi va deveni primul președinte francez din ultimele două decenii care obține al doilea mandat. Lucru de neconceput pentru un important procent de votanți francezi, care consideră că alternanța la Palatul Elysee înseamnă de fapt garanția democrației.