Sfârșitul conflictului din Ucraina nu va avea loc decât printr-o schimbare de regim la Moscova, la Kiev ori la Washington.
Așa-zisele tratative de pace, în care, de fapt, nimeni nu vrea pacea, sunt doar un teatru absurd. Până la un rezultat clar, obținut pe câmpul de luptă, războiul va fi alimentat constant de americani, având la dispoziție NATO și UE, iar Rusia nu se va retrage, mai ales că pare că și-a pregătit minuțios un plan de a nu fi îngenunchiată de sancțiunile economice.
foto Twitter |
Pe Putin l-ar putea înlătura de la putere o „lovitură de palat” care, în viitorul apropiat, rămâne doar teoretică, dacă prin dispariția lui Putin sperăm că războiul se va sfârși. Este mai mult scenariu, evocat la nivel de scenariu de film de ficțiune, de către oficinele de propagandă, decât realitate palpabilă.
La Washington, doar alegerile „midterms” – adică de la jumătatea mandatului unui președinte, care ar putea sufla controlul din mâna democraților, ar putea duce la retragerea sprijinului pentru Ucraina lui Zelensky. Scrutinul „midterms” va avea loc în luna noiembrie, iar Partidul Republican este văzut ca un posibil câștigător, mai ales în Camera Reprezentanților. În SUA e „un război rece” între cele două tabere, a democraților și a republicanilor, ale căror seturi de valori foarte diferite, progresiste și conservatoare, au segregat radical populația.
Scrutinul vine în contextul în care popularitatea actualului președinte SUA, Joe Biden, este la doar 42%, iar partidul democrat aflat la putere, atât la Casa Albă, cât și în Camera Reprezentanților și în Senat, are o majoritate fragilă. Aceste alegeri vor avea loc în contextul celei mai mari polarizări a populației americane, din istoria modernă a Americii, iar o victorie a republicanilor va însemna fie limitarea acțiunilor lui Joe Biden, fie chiar la contestarea rezultatului alegerilor prezidențiale de acum doi ani.
O victorie directă a lui Zelensky împotriva Rusiei lui Putin este exclusă. Să fim serioși! Este prima invazie după multe decenii unde are loc o operațiune militară, o invazie, cu trupe, iar rușii nu vor pleca acasă pur și simplu, după ce au „consumat benzina”. Deși propaganda ne vorbește despre „victoriile eroice” ale Ucrainei împotriva invadatorilor, indiferent de câte live-uri regizate va face Zelensky prin parlamentele țărilor democrate și indiferent de campaniile de dezinformare ale serviciului de propagandă, indiferent de miliardele pompate de „lumea civilizată” în ucraineni, Ucraina nu poate învinge Rusia în actualele condiții.
În schimb, o victorie directă a armatei ruse în Ucraina este posibilă, mai ales dacă Zelensky e prins de armata rusă ori extras de americani, dar fără schimbarea de regim la Casa Albă, ea nu va fi recunoscută și nu va fi recunoscut viitorul „status qvo” obținut de Rusia în urma victoriei.
Așa că, UE - deocamdată un pion secundar în conflict, doar va plăti, din punct de vedere economic și social, costurile sancțiunilor, iar noi, ca cetățeni ai unei țări membră a Uniunii Europene, va trebui să ne obișnuim. Sunt totuși și excepții: Ungaria, care nu a intrat în această horă și probabil Franța, dacă Marine Le Pen îl va învinge pe Macron.
Social Plugin