RUSIA - SUA. Lumea așteaptă ordinul lui Putin

Tensiunile între Rusia și SUA au ajuns la un nivel uriaș, și, când vorbesc de SUA, mă refer și la NATO, aflat în mâinile americanilor. Toată lumea încearcă să ghicească mutările următoare ale fiecăruia. 

Din ce se vede, lucrurile nu stau deloc bine pentru americani: 1. SUA a avut și are inițiativa negocierilor de pace, iar nu Rusia, care a trecut deja la operațiuni militare nu doar la granițele Ucrainei; 2. SUA și UE amenință cu retorsiuni economice, într-o retorică zgomotoasă, iar abia în ultimul timp și cu măsuri militare, unele (dacă nu sunt fake news) ridicole: organizarea de lupte de gherilă după ce Rusia va ocupa estul Ucrainei; 3. UE a fost scoasă din joc, în ciuda smoircăielilor lui Borrell - idiotul diplomației bruxelleze; 4. Zelenski, după ce în urmă cu câteva luni dăduse ordinul de ”dezocupare” a Crimeii și Donbasului, ignorând formatul Normandia, tocmai zice să se aplice Normandia și vrea întâlnire cu Biden și Putin (nu-l mai bagă nimeni în seamă); 5. Rusia dă ultimatumuri în serie, de la o zi la alta, câ vremea negocierilor este limitată și va acționa iminent.

Ce înseamnă toate acestea? Este clar că Putin are un plan de la care nu se va abate, ”militar și tehnico-militar”, iar americanii nu-l pot opri, încercând doar să obțină timp. Cu siguranță americanii știu măcar bucăți din plan, care pare așa de grav, încât va schimba fața lumii. Numai un astfel de plan poate determina Senatul SUA să pregătească sancțiuni care-l privesc chiar pe Putin personal, adică ruperea definitivă a relațiilor cu Rusia, ceea ce Kremlinul a și declarat că va face.

În ce poate consta această determinare și siguranță de sine a lui Putin? Cel puțin 3 elemente esențiale: 1. alianța cu China și configurarea alianței euroasiatice; 2. saltul tehnologic militar, mai ales în domeniul rachetelor hipersonice, pentru care SUA nu este pregătită; 3. criza energetică globală, devenită o armă letală împotriva occidentului.

Iată de ce, mai lipsește un singur lucru: ordinul lui Putin. Nu se știe dacă va invada Ucraina, își va deschide baze militare în Cuba sau Venezuela, dacă va aduce armele nucleare la granițele UE sau SUA sau va face ceva cu totul neașteptat. Un lucru este absolut sigur: într-un interval foarte scurt, în zile sau săptămâni Putin va muta devastator și nu poate fi oprit!