The Warsaw Summit - Conservative Leaders of Europe: Când l-am întâlnit pe Viktor Orban ...

Fidesz (Fides) - în limba latină înseamnă loialitate

Indiferent de ceea ce se spune, indiferent de părerea noastră despre Ungaria și maghiari, Viktor Orban este una dintre figurile politice europene care marchează istoria începutului de secol XXI, mai ales pe cea a Uniunii Europene și numai pentru simplul fapt că reprezentantul unei țări mici „dă dureri de cap” suveicii franco-germane, care vrea să controleze Europa în integralitatea ei, prin intermediul unei caste birocratice bruxeleze.

Una dintre figurile carismatice ale fotografiilor de familie ale „Consiliului European”, un tip cu replica la el tot timpul, cu o putere de convingere uluitoare și cu o logică politică remarcabilă.

Îmi aduc aminte că, acum vreo trei ani, Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Uniunii Europene, cel care a apărut în public „puțin” euforic, iar altădată încălțat cu pantofi de culori diferite l-a salutat, la un summit, pe Viktor Orban, spunând cu un zâmbet ironic: Bună ziua, dictatorule! Prin formulă, Juncker îl ironiza pe Orban folosind un clișeu al presei globaliste, pentru care Viktor Orban este „unul dintre merele stricate” din coșul Uniunii Europene, politicianul care „a îndrăznit” chiar în Partidul Popular European să vorbească despre suveranitate în Uniunea Europeană, despre faptul că ungurii vor să decidă asupra destinului lor, personajul politic care „îndrăznește” să pună poporul maghiar mai presus decât regulile Bruxelles-ului.

Revenind la „Bună ziua, dictatorule!” - spus de Juncker aproape batjocoritor, replica lui Orban nu s-a lăsat așteptată, catalogându-l pe Juncker - „Il Duce”. Cel puțin la fel de ironic răspunsul, dar mult mai acid, pentru că Orban, pur și simplu, l-a comparat pe Juncker cu Musollini, mai bine zis cu acea latură caricaturală a dictatorului fascist, scoțând în evidență un cabotin, un demagog, lipsit de orice putere, o păpușă în mâna grupului politic care l-a înscăunat președinte al CE, un grup dominat de nemți, întocmai ca Musollini de Adolf Hitler.


În fine, la Varșovia am întâlnit, de data asta de aproape, un tip jovial, pus pe glume, un demnitar care discuta cu oricine îl aborda, cu replici hazlii și de spirit. Nimic din acele clișee demonice ale presei ori acele clișee cu care este etichetat. Din contră. Dacă discuți cu el despre Uniunea Europeană, îți spune că el vrea ca nimeni să nu plece din Uniunea Europeană, că Uniunea Europeană este cel mai important proiect politic al secolului XX și XXI. Doar că aceasta și instituțiile sale trebuie reformate și pentru simplul motiv că UE este rezultatul deciziei suverane a statelor membre și al contribuțiilor, inclusiv financiare, ale acestora și nu invers, că statele naționale suverane trăiesc prin bunăvoința Bruxelles-ului.
Și mai are omul „o problemă”. Nu vrea o Uniune Europeană la comanda Germaniei. Pare că nu vrea să accepte faptul că Germania, după două războaie mondiale pierdute și milioane de victime, să cucerească Europa, să se instaleze la comanda Uniunii Europene și să o exploateze economic, în numele unui globalism greșit înțeles.

Eu zic doar atât: Dacă politica romanescă ar fi avut un Viktor Orban, cu totul alta ar fi fost evoluția României. Și poate am fi avut măcar jumătate din kilometrii de autostradă pe care îi are Ungaria.