„The Warsaw Summit” - Liderii partidelor suveraniste europene pregătesc reformarea UE pe principii suveraniste

 „Uniunea Europeană este rezultatul voinței statelor europene suverane și nu statele suverane un rezultat al bunăvoinței Uniunii Europene” - Jarosław Kaczyński, Varșovia 4 decembrie 2021 

Președinții partidelor europene suveraniste s-au întâlnit sâmbătă la Varșovia, într-un summit unde au discutat despre reformarea Uniunii Europene și combaterea eficientă a abuzurilor birocrației bruxelleze, care de facto și-au asumat și rolul executive și cel legislativ, încălcând în mod repetat suveranitatea statelor membre.

Premierul ungar Viktor Orban, Marine Le Pen, președintele Assemblée nationale, principalul contracandidat a lui Emmanuel Macron la președinția Franței şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) s-au numărat printre liderii celor 15 partide europene conservatoare şi de extremă dreapta care au luat parte la această reuniune în capitala Poloniei. Din România a participat o delegație PNȚCD, condusă de președintele Aurelian Pavelescu din componența căreia a făcut parte și prim vicepreședintele partidului, europarlamentarul Cristian Terheș. PNȚCD este singurul partid românesc semnatar al declarației de constituire a Grupului Suveranit European și membru fondator al alianței europene.

Într-o declarație comună transmisă la final, participanții şi-au afirmat opoziția lor faţă de ”o Europă guvernată de o elită autoproclamată”, subliniind că ”numai instituţiile suverane ale statelor au o deplină legitimitate democratică”.

”Fie (…) împreună vom pune capăt uzurpării care concentrează puterea în mâinile elitelor europene (…), fie ne vom confrunta cu extinderea competenţelor (instituţiilor europene) şi contractarea a ceea ce este una dintre cele mai bune invenţii ale umanităţii, adică statele suverane”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.


În intervenția lui, președintelui PNȚCD Aurelian Pavelescu a propus înființarea unei comisii tehnice, compusă din experți în legislație europeană, din toate țările membre, care împreună să caute soluții juridice pentru ca grupul să se opună deselor încălcări ale suveranității de către funcționarii de la Bruxelles.

Formațiunea PiS a transmis anterior că partidele reunite la Varşovia doresc să discute despre modalitățile în care pot contracara ”încălcările repetate ale tratatelor” UE de către Comisia Europeană şi alte instituții europene, cum ar fi de pildă crearea mecanismului care va permite suspendarea fondurilor europene pentru acele ţări despre care Comisia Europeană consideră că încalcă ”statul de drept”, Ungaria şi Polonia fiind amenințate în prezent cu aplicarea acestui mecanism.


 Aurelian Pavelescu în intervenția sa a precizat că: „Grupul suveranist reprezintă singura opoziție împotriva rețelelor neomarxiste care doresc suprimarea suveranității statelor membre, UE fiind transformată în noua Uniune Sovietică. Românii, ca și polonezii și ungurii, celelalte națiuni aflate sub teroarea sovietică aproape o jumătate de secol, cunoaștem mai bine decât occidentalii marxismul estic al ”omului nou”, cu prețul a trei generații de sacrificiu. Nu vom accepta azi neomarxism ul ”omului nou” occidental, lipsit de identitate și de Dumnezeu, care întunecă Europa”, iar propunerea sa a fost apreciată de ceilalți președinți ai partidelor suveraniste europene.„PNȚCD propune constituirea unei Comisii juridice cu sediul permanent la Varșovia, cu scopul apărării dreptului și identificării soluțiilor juridice de protecție a tratatelor și suveranității statelor, precum și pentru elaborarea unui proiect pentru o Uniune compatibilă cu aspirațiile națiunilor europene. Comisia să devină un Centru european pentru contracararea presiunile UE în domeniul dreptului și justiției, inclusiv în contra derapajelor CJUE și CEDO, care au ridicat la rang de izvor de drept ideologia minorităților și ”cancel culture”. Această Comisie să fie formată din juriști specializați din cele 16 partide membre, care să aducă în comun problemele cu care se confruntă fiecare stat” Denumirea comisiei ar trebui să fie „Comisia de la Varșovia”, a mai precizat Pavelescu în intervenția oficială din cadrul summit-ului.

Intervenția integrală a Președintelui PNȚCD Aurelian Pavelescu la Summit-ul Suveraniștilor de la Varșovia, precum și alte amănunte puteți găsi aici: https://www.facebook.com/PNTCD.National/posts/419857886394505