1 decembrie la Constanța: La Mulți Ani României Mari

 Iuliu Maniu: ,,Un drapel ridicat deasupra unui lagăr de sclavi nu arată independența lor ci numai naționalitatea sclavilor.”

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Organizația Județeană a PNȚCD Constanța a depus o coroană de flori, în semn de prețuire pentru eroii țării, ca parte a Ceremonialului militar care s-a desfășurat la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, amplasat în Cimitirul Central Constanța. Delegația PNȚCD a fost condusă de Președintele filialei județene a partidului, consilier județean și a fost compusă de președinți ai filialelor locale ale partidului, precum Ionuț Savu, numit recent președinte al filialei Eforie.
Pentru PNȚCD Ziua Națională are o simbolistică aparte. PNȚCD este urmașul politic al Partidului Național Român condus de Iuliu Maniu, partid cu un rol determinant în Marea Unire de la 1918. Marele om politic Iuliu Maniu a fost unul dintre cele mai importante personaje politice care au făcut posibilă Unirea României în 1918. PNȚCD, singurul partid european fondat de un Sfânt, Andrei Șaguna – canonizat de Biserica Ortodoxă Română -, partid martirizat de regimul comunist – zeci de mii de membri fiind prigoniți și uciși pentru țară și Dumnezeu în temnițele comuniste  -, și care a contribuit esențial la aderarea României la UE și NATO după 1990. 

Cele patru principii ale partidului: ”democrația desăvârșită, morala creștină, patriotismul luminat și dreptatea socială”, enunțate de Iuliu Maniu, sunt fundamentul PNȚCD - ne-a spus Adrian Țapliuc, președintele PNȚCD Constanța.


Pentru că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 ar fi fost imposibilă fără contribuția marelui om politic Iuliu Maniu, azi, dincolo de festivism, de paradă și steaguri tricolore, poate că nu ar fi nimerit să ne aducem aminte de o constatare remarcabilă a lui Iuliu Maniu, prinsă de marele om politic într-un discurs ce l-a ținut înainte de Marea Unire, în calitate de deputat român de Transilvania, în Dieta de la Budapesta:  ,,Un drapel ridicat deasupra unui lagăr de sclavi nu arata independenta lor ci numai naționalitatea sclavilor.” Și am putea să reflectăm la asta.