Viktor Orbán, premierul polonez Mateusz Morawiecki și Matteo Salvini pregătesc constituirea, din 2022, a Grupului suveranist european, cu reprezentare în Parlamentul European

Miercuri, prin videoconferință, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, președinte al partidului Fidesz, Matteo Salvini, liderul partidului „Liga” din Italia, și premierul polonez Mateusz Morawiecki, noul vicepreședinte al Partidului Lege şi Justiție (PiS) din Polonia, au discutat despre crearea unui nou grup politic european, cu reprezentare în Parlamentul European. 

sursa foto: B1Tv
 
 

Coagularea unui grup european suveranist în Parlamentul European va duce la o importantă schimbare în arhitectura instituției europene care, alături de Consiliul European, îndeplinește funcția de co-legislator al Uniunii Europene. Conform informațiilor noastre, baza noului grup politic european, care are ca scop „reformarea Uniunii Europene pe principiile suveranității” și nu desființarea ei, așa cum s-a afirmat eronat adeseori,  va fi constituită de semnatarii „Declaraţiei despre viitorul Europei, protecția statelor naționale și a valorilor tradiționale”, document care a fost adoptat în iulie de reprezentanții a 16 partide politice europene și considerat un succes, ca un prim pas de impunere la nivel european a principiilor unei Europe suveraniste. Declarația a stârnit un interes major la nivelul Uniunii Europene, iar în timpul scurs de atunci, mai multe organizații şi partide politice, cu ori fără reprezentare la nivel european, şi-au manifestat intenția de a susține un viitor grup politic suveranist european.

Dintre partidele scenei politice românești, PNȚCD este semnatarul „Declaraţiei despre viitorul Europei, protecţia statelor naţionale şi a valorilor tradiţionale”, PNȚCD fiind membru al Grupului Politic ECR din Parlamentul European, prin europarlamentarul Cristian Terheș.

Conform informațiilor publice furnizate către agenția ungară de presă MTI, de Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, cei prezenți la videoconferință au concluzionat că grupurile din care fac parte Liga din Italia şi PiS din Polonia - Grupul Identitate şi Democrație (ID) şi Grupul Conservatorilor şi Reformiștilor Europeni (ECR) – vor purta, încă din această săptămână, negocieri cu privire la forma concretă a cooperării viitoare.

Pentru cei mai puțin inițiați în arhitectura politică a Uniunii Europene, menționăm faptul că pentru constituirea unui grup politic european sunt necesare discuții pe două paliere principale, dar și pe unul secundar, al căror rezultat ar trebui să ducă la cooperarea membrilor grupului politic în cele două foruri co-legislative ale Uniunii Europene.

Primul este acela al impunerii în organigrama Parlamentului European a unui grup politic care, pe lângă avantajele ce le are în activitatea legislativă, vine și cu posibilitatea finanțării de la bugetul european a doctrinei și ideilor politice ale acestuia.

Al doilea palier este cel al reprezentării naționale și colaborării în Consiliul European, din care fac parte reprezentanții șefilor de stat și de guverne din statele membre ale Uniunii Europene.

Există și un al treilea palier secundar, cel al atragerii de noi partide fără reprezentare în guvernele naționale ori la nivel european, dar cu reprezentare în parlamentele naționale, care, pe lângă angajamentul de a respecta și promova linia politică de la nivel european, sunt considerate ca având potențialul de a accede în viitor la guvernarea națională ori de a dobândi reprezentare europeană. Un astfel de aspirant la accederea în viitorul grup politic suveranist european din partea României este AUR, care deși nu a semnat „Declaraţia despre viitorul Europei, protecţia statelor naţionale şi a valorilor tradiţionale”, și-a anunțat, încă din iulie, intenția de a participa la acest proiect politic european, considerat major pentru modelarea unei Uniuni Europene aflate în criză.