Superba Lisette Verea, de la Alhambra pe scenele Broadway-ului

 În 27 august 1914 se năștea în capitală Lisette Verea, fiică a lui Hainerik Chaim Veksler Verea și Olga Veksler Verea.

Debutează în teatru la doar 13 ani, pe scena Majesticului. Aspectul fizic plăcut și vocea deosebită o fac să cunoască rapid succesul, devenind rapid una dintre starurile principale ale Alhambrei, având roluri în piese de cabaret, vaudeville și operetă. 

Trebuie făcută o paranteză legată de acestă instituție - Alhambra. Alhambra era o adevărată fabrică de vedete, după model american, totul grație lui Nicolae Vlădoianu, cel care încă de la deschiderea din 1931 nu s-a uitat la bani când a venit vorba de a finanța spectacolele Alhambrei - indiferent de tipul acestora: teatru, operetă, prezentări de modă sau concursuri de miss, etc.

Lisette Verea - în filmul A Night in Casablanca (1946), purtând o rochie creație proprie



Debutul în cinematografie are loc în 1932 în filmul "Chemarea dragostei" în regia lui Jean Mihail. Un an mai târziu apare în cel de al doilea și ultim rol de film în România - "Trenul fantomă". 
În 1936 apare pe scena Alhambrei în varianta ușor modificată a operetei "Dunărea albastră". O piesă cu un buget extrem de generos (650.000 de lei) care s-a jucat timp de 60 de zile cu casa închisă. Din bugetul pentru spectacol nu mai puțin de 60.000 de lei au fost destinați costumelor, în special rochiilor semnate de designerul Virginica Popescu. În imaginea din dreapta o puteți admira pe Lisette Verea, purtând una dintre rochii, într-o fotografie de promovare a spectacolului.
În 1937 interpretează, pentru prima dată, alături de Lulu Nicolau celebra piesă "Ionel, Ionelule" compusă de Claude Romano.


În 1940 părăsește România, alături de sora sa Bella, stabilindu-se la New York. Aici joacă în câteva roluri minore până în 1944 când cunoaște succesul, având rol principal în două operete "La Serva Patrona" și "The Secret of Suzanne". Urmate de un alt stage-hit "The Merry Widow". În paralel a urmat o altă pasiune - designul vestimentar.

Anul 1946 a fost unul plin de împliniri pe toate planurile. În urma performanței de excepție în rolul lui Beatrice din filmul "A Night in Casablanca" unde joacă alături de celebrii Marx Brothers, devine noua stea favorită a Hollywood-ului, tabloidele din L.A. titrând: "Hollywood's newest glamor girl." În timp ce redactorii New York Times scriau: "a flashy brunette who is played with an extravagant flounce by Lisette Verea". Trebuie menționat că rochiile purtate în film au fost toate creație proprie. De altfel rochiile semnate de Verea au fost descrise de către Ruth Carson de la Collier's Magazine: "Rumanian Rhapsody - actress Lisette Verea dreams up utterly thrilling dress prints."

Pe plan personal, se căsătorește cu un important om de afaceri din industrial textilă - Erhart Ruegg. În ciuda succesului filmului "A Night in Casablanca", actrița decide să renunțe la cinematografie. Căsătoria cu Ruegg a durat până la decesul acestuia în 1954. 

Patru ani mai târziu se recăsătorește cu celebrul Francis Hunter - medaliat olimpic cu aur la tenis. 

Lisette Verea s-a stins din viață la New York, chiar în ziua în care împlinea 89 de ani - 27 august 2003.

Mai jos vă las în compania unor fotografii de presă (realizate de United Artists) ale filmului "A Night in Casablanca", din colecția personală.