„Quelle Europe des Nations? Confédération européenne: Manifeste” - de Ludovic de Danne

Celor interesați de „suveranitate” și de modul în care politica făcută cu respectarea principiilor suveranității naționale ar trebui să aibă loc și să funcționeze în Uniunea Europeană, în accepțiunea curentului suveran francez, vă semnalez, tardiv, apariția broșurii „naționalistului” francez Ludovic de Danne, cu titlul „Quelle Europe des Nations? Confédération européenne: Manifeste”


Ludovic de Danne

Tipărită în limba franceză, dar și engleză, cartea este exact ceea ce spune titlul, adică un manifest. Un manifest care pare menit și să combată tiradele care demonizează naționalismul și suveranitatea națională, broșura este și un răspuns argumentat la clișeele conform cărora „naționalismul, suveranitatea și patriotismul, ca principii de acțiune politică, sunt dăunătoare unei Uniuni Europene”. Cărei Uniuni Europene? - aș întreba și eu, pe bună dreptate. A ăsteia construite după modelul unui sovietism soft, european? Dar asta e o altă temă de discuție.

În manifestul lui Ludovic de Danne găsiți principiile de acțiune politică la nivel european și ale unui naționalism care ar trebui să ducă la modelarea Uniunii Europene după criteriile unei confederații, unde deciziile importante privitoare la direcția de acțiune europeană ar trebui să stea în mâna reprezentanților statelor suverane ce compun uniunea.


 

Autorul caută și reușește să găsească o cale de mijloc între „naționalismul îngust” (talibanic, aș spune eu) și federalismul globalist ultraliberal, la fel de taliban și dăunător politic în manifestarea sa. 

Cartea e o pledoarie pentru o „Europă a Națiunilor”, unde deciziile politice la capitolele ce privesc națiunile sunt luate suveran, în cunoștință de cauză și, mai ales, în interesul națiunilor.

Avantajele și dezavantajele unei astfel de Europe Confederate, care nicidecum nu este nouă ca idee, ci doar actualizată și adusă în secolul al XXI-lea, sunt concluziile pe care le poate trage fiecare dintre cei interesați să lectureze cartea lui Ludovic de Danne, disponibilă pe Amazon și cu livrare în România.

Despre autor și cariera lui în politica europeană, plecând de la funcția de asistent și ajungând în postura de înalt funcționar al Uniunii Europene, găsiți o prezentare pe ultima copertă a cărții.


 

Eu l-am cunoscut pe Ludovic de Danne în periplul meu prin Parlamentul European. Un personaj interesant, subtil în analiză și deosebit de tenace. Prezentarea de pe coperta patru e modestă, în afirmația potrivit căreia Ludovic de Danne „a fost un martor privilegiat al diferitelor etape și transformări recente ale Uniunii Europene.” De fapt, în opinia mea, Ludovic de Danne a fost unul dintre cele mai importante personaje ale creării, în Parlamentul European, a grupului politic al Europei Națiunilor și a Libertăților (ENF), din perioada 2015 - 2019, și un susținător al deschiderii acestui grup spre țările nou aderate din estul și centrul Europei.

Reprezentarea României în grupul Europa Națiunilor și a Libertăților i se datorează într-o măsură covârșitoare. Faptul că „reprezentantul nostru” nu a ieșit din mediocritatea tipică unuia parașutat „pe pile” în politică este o altă mâncare de pește.