Pola Illery - de la Corabia la Hollywood, până pe front alături de Crucea Roșie

Pe 18 decembrie 1909, într-o familie de evrei din Corabia se năștea Paula Iliescu. Pasiunea pentru teatru și film și admirația pentru actrița poloneză Pola Negri o fac să-și ia numele de scena Pola Illery.

În anii '20 joacă în câteva filme turnate la Paris, însă succesul vine odată cu filmul Paramount on Parade unde joacă în rol principal alături de Ion Iancovescu. Din acest moment i se deschid porțile Hollywood-ului, devenind una dintre primele sex symbols ale cinematografiei americane.




Se retrage din cinematografie în anul 1938. În timpul celui de al doilea război mondial, pleacă pe front ca membră a Crucii Roșii, alături de soțul ei  United States Army Air Corps Major Charles H. Greiner. Pe acesta îl cunoscuse, așa cum aflăm din cartea lui Dan Boerescu, prin intermediul iubitului său de la acea dată, nimeni altul decât Constantin Brâncuși.

În 1946 se reîntorc în Statele Unite, la scurt timp însă, Charles H. Greiner moare într-un accident rutier.  Pola Illery se recăsătorește cu  James Gibson și se mută împreună în Palos Verdes, California.

Actrița s-a stins din viață în data de 19 octombrie 1993, la venerabila vârstă de 83 de ani.