„Norsmen”, Vikingii – în traducerea Netflix

Te uiți la film s-au ți-l povestesc eu?- Silviu Molnar
 

De la început trebuie să vă spun că „Norsmen” mi s-a părut una dintre cele mai mișto parodii la adresa secolului 21. Pe scurt, este vorba de Norheim, un sat viking din secolul 8, care au un program foarte ocupat compus din jefuit, prădat, sclavagism și rezolvarea problemelor prin violență.

Ce e mișto la acest film este contrastul dintre o existență bazată pe violență și dialogurile personajelor, care aduc în fața privitorului toate clișeele „politically corect” cu care ne este zilnic împuiat capul. De la faptul că jafurile și raidurile „reprezintă economia de bază” a satului și că ar trebui schimbate lucrurile, până la homosexualitate și tema sacrificiului pentru binele comunității, totul devine o dezbatere în cheia clișeelor societății moderne, de aici rezultând unele dintre cele mai comice situații.

Seria Norheim este o ironie inteligentă, deși pe alocuri grosieră, care te face să încerci măcar să reevaluezi situațiile din viața de zi cu zi. Dialogurile hilare, prea multe pentru a alege aici un exemplu, fac din societatea din Norheim o frescă a epocii noastre pictată într-un decor și o perioadă a umanității în care, teoretic, doar cei puternici și în floarea vârstei ar fi trebuit să îi domine pe ceilalți, conform legilor selecției naturale.

Nu lipsesc nici tiradele demagogice, cu care personajele sunt puse în situații penibile, acele fraze găunoase și false cărora, în lumea modernă, tindem de multe ori să le acordăm o atenție mai mare decât e cazul și care au pretenția că înseamnă progres. Găsiți aici inclusiv parodierea unor ziceri și teorii celebre din lumea modei.