Inainte de neoanele montate sub caroserie au existat cauciucurile iluminate de la Goodyear

 In 1961 Goodyear revolutiona industria auto prezentand publicului primul cauciuc iluminat. Cu un an inainte William Larson si Anthony Finelli au inventat un nou tip de cauciuc sintetic pe baza de poliuretan pe care l-au denumit neothane. Acesta simplifica mult procesul de productie a anvelopei, nemafiind necesare multiple straturi de cauciuc si material textil, iar un efect secundar era transparenta produsului final.


foto: Life Magazine


Goodyear au decis sa profite de acest lucru asa ca au montat in anvelopa nu mai putin de 18 becuri, astfel doritorii puteau comanda anvelope care sa lumineze in nuante pastel de verde, galben, rosu, oranj si albastru.

foto: Life Magazine | colectia Zetu Harrys

Din pacate costurile de productie si de instalare a sistemului de iluminat care venea la pachet cu un panou de control ce se instala in bordul masinii au facut ca numarul acestor anvelope produse sa fie limitat doar la catea show cars, iar intr-un final proiectul a fost abandonat.

In clipa de fata exista o singura masina cu astfel de anvelope, este vorba de un Golden Sahara II restaurat anul trecut.

foto: Ronan Glon | https://www.hagerty.com/