Ion nu e, totuși, nume de slugă! Ori e?

Vizita președintei CE, Ursula, cu accent  apăsat pe „ula”, a fost una cu „adânci reverberații și semnificații” – cum s-ar fi scris, în Scânteia Tineretului, pe vremuri. Reverberații, vibrații, în sensul că poporului încă i se bârlăne, intrată într-o rezonanță prelungită, precum un clopot bine făcut, lovit la amiază de un dascăl nițel pilit, cu urechea muzicală desfundată de consumul unui sfert de vin pelin, „servit” în miezul zilei.

Uite, mie îmi stă imprimată pe retină  imaginea din fotografia în care doamna șefă a CE, „von” și cum îi mai zice, stătea jos și semna numai ea știe ce, iar Iohannis era în picioare, în stânga ei, cu o meclă de milog. Și părea îngrămădit în ea, băgat în sufletul ei, să fie sigur că încape în poză ori să vadă bine, să îi poată număra dumicații.

Era duduia precum o baroneasă care lua masa asistată de majordomul preferat, iar ăla, gata să sară, să prindă tacâmul ori ciozvârta care ar fi putut să îi scape doamnei din mână, pentru a nu păta covorul gros din sufragerie.

Părea elevul castravete privind, timorat și stupid, cu o privire tâmpă, la profesorul care se pregătește să îi pună nota nasoală în carnetul de note, terorizat că i-a spus dascălul: „mâine să vii cu tac’tu tuns la școală”, iar creierul imberbului era blocat cu întrebarea: Cum naiba să îi spun lu' ăl bătrân că trebuie să se tundă?!

Și urmările vizitei sunt confuze și redundante. Îmi aduc aminte că, la începutul pandemiei, Iohannis anunța triumfător  că planul ăsta de reziliență alocă României vreo 80 de miliarde de euro. Mai târziu zicea ceva de 50 de miliarde. Ulterior, erau vreo 35 de miliarde. Odată cu vizita doamnei, cică ar fi rămas vreo 29 de miliarde, din care mai bine de 14 reprezintă împrumuturi. S-au jucat declarativ cu miliardele în comunicate ca ăia de la centrul de comunicare strategică cu cifrele pandemiei.

În fine, dacă ar fi să ne luăm după cuplul Cîțu & Iohannis, zilele astea ar trebui să sărbătorim succesul. Care succes? Cîțu „a topit” împrumuturi de peste 50 de miliarde de euro doar într-un an de zile și gata-gata să nu îi ajungă, dar ar trebui să ne bucurăm penelisto-cîțisto-festivist că mujicii primesc aproximativ 29 de miliarde de euro, numai să stăm liniștiți în calicia noastră?