Să descoperim Pu Erh-ul. Unul dintre cele mai interesante și complexe ceaiuri

Alături de vinuri, una dintre băuturile mele favorite este ceaiul. Și nu mă refer la infuziile la plic de prin comerț ci la planta ceai.

Astazi am să vă prezint o turtă de Pu Erh Sheng, adică Pu Erh crud, produs după metodele tradiționale din  Jingmai, Yunnan, China. Acesta a fost cules și presat în 2013, fiind prin urmare învechit 5 ani. Da, și la ceaiuri este valabilă aceeași regulă a învechirii ca la vinuri. De altfel vinurile și ceaiurile au foarte multe lucruri în comun.

foto: Anghel Marius 

Pentru a savura acest ceai se recomandă folosirea metodei de preparare Gong Fu (ceremonia chinezească). La 100 de ml de apă la temperatura de 95 de grade se folosesc 5 grame din turtă. La prima infuzie se spală frunzele timp de 10 secunde cu apă fierbinte. După aceea se poate degusta ceaiul în 15 infuzii, folosind aceleași 5 grame de frunze.

foto: Anghel Marius 

Deși ceaiul provine din China, pe print avem o maimuță japoneză a zăpezii. Alegerea nu este întâmplătoare, această maimuță reprezentând înțelepciunea, fiind depictată deseori alături de zeul fulgerelor Raijin. De altfel în celebrul triptic: să nu privești răul, să nu asculți răul și să nu vorbești de rău, cele 3 maimuțe înțelepte sunt din specia aceasta. Iar în cultura din Indo-China ceremonia ceaiului este asociată cu momente de meditație (echivalentă acumulării de înțelepciune).

foto: Anghel Marius 

La fel ca și vinul, ceaiul se asociază cu diverse mâncăruri, în special brânzeturi, pentru a "elibera" cel de al 3-lea gust. Textura și gustul puternice cu intense arome de pământ (iarbă, pământ după ploaie, îngrășământ natural de vită etc) se potrivesc de minune cu friptura de pui.

foto: Anghel Marius