Genmaicha - un ceai din Țara Soarelui Răsare

Unul dintre cele mai interesante ceaiuri verzi vine tocmai din Japonia. Este o combinație interesantă de orez maron prăjit și ceai verde.



Pentru astăzi am ales să vă prezint varianta matcha-iri genmaicha, adică un ceai gemaicha peste care a fost presărată pulbere din matcha (ceai verde). Prezența acestei pulberi face ca procesul de spălare a frunzelor înainte de infuzie să nu mai fie realizat, pentru că evident duce la pierderea ei.






















Istoria acestui ceai începe in antichitatea niponă când era consumat de oamenii săraci, adaosul de orez în detrimentul frunzelor de ceai ajutând la scăderea prețului. De aici și denumirea colocvială de "ceaiul poporului". Cu toate acestea era des folosit și în ceremoniile religioase sau ca un snack rapid între mese, pentru că datorită prezenței boabelor de orez, infuzia poate fi strecurată și apoi consumată.


Pentru o infuzie se folosesc 7.8g de genmaicha la 150 ml de apă la temperatura de 80-85 de grade. Prima infuzie durează 15 secunde, iar restul infuziilor 25 de secunde. În total se fac 5 infuzii. Zahărul din orez dă ceaiului o aromă dulce, ierboasă, cu note de nuci (nuci, alune de pădure, arahide). De asemnea în timpul infuziei întreaga încăpere se umple cu un foarte plăcut miros de popcorn proaspăt.

foto: Marius Anghel