1955 Lincoln Futura - un concept car devenit primul batmobile

 In 1954 Ford, prin divizia Lincoln incepe designul preliminar la ceea ce urma a fi cea mai spectaculoasa masina de la salonul auto din 1955. Concept carul pe deplin functional (da pe vremea respetiva concept cars nu erau doar niste desene pe planseta ci masini complet functionale) a fost construit manual de Ghia in Torino, dupa designul lui  Bill Schmidt.


Masina, un superb exemplu de space age design, ce a avut ca baza de inspiratie un mix intre o nava spatiala si un rechin, se remarca prin cockpit-ul complet transparent realizat din plexiglas. De asemenea Lincoln Futura a fost printre primele masini care au beneficiat de vopsea perlata.

Succesul la auto-show-ul din 5-9 ianuarie 1955 de la Congress Plaza Hotel, Chicago a fost rasunator, Ford lansad pe piata o serie de jucarii si un model kit, insa ca automobil nu a intrat niciodata in productia de serie din cauza costurilor foarte mari de manufacturare.

sursa foto: Ford Motor Company

Un alt aspect inedit era microfonul din partea din spate a masinii. Acesta avea rolul de a prelua sunetele masinilor si a le reda in cockpit pentru a avertiza soferul daca alte masini sunt prea aproape. Desi avea cutie automata masina dispunea de 3 pedale, cea de a treia fiind folosita pentur a claxona.

Motorul era un V8 de 6 litri ce geenra nu mai putin de 330 hp, iar transmisia era automata marca 3 speed Turbo Drive. Pentru a usura accesul la interior cockpitul se ridica si cobora, intregul proces fiind pus in miscare de un sistem electric. De altfel pentru a putea intra in masina trebuia actionat un buton special mascat in rama din plexiglas. Clima interioara era asigurata prin prize speciale in forma de branhii.



sursa foto: Ford Motor Company

In 1959 apare in filmul  It Started with a Kiss, in care jucau Debbie Reynolds si Glenn Ford, insa culoarea alb perlata a fost schimbata in rosu.

In 1966 masina este modificata de  George Barris si devine primul batmobile folosit pe micul ecran in cadrul serialului Batman.