21 noiembrie 2023: ADRIAN SEVERIN - DIALOGUL SĂPTĂMÂNAL DE LA POSTUL “BUNĂ ZIUA IAŞI”

 Adrian Severin: „Noi suntem învăluiți zilnic în mesaje demagogice, în exagerări, în minciuni, într-un război de imagine ce nu are nici o legătură cu fondul.”

 Despre:

 1. Importanța reluării prezenței românești în Africa, în condițiile în care acest continent a devenit un loc de intersecție a intereselor și acțiunilor politico-diplomatice ale principalilor actori globali, și irelevanța excursiei efectuate de familia Iohannis pe trasee africane sub aspectul obiectivelor unei agende geo-politice firești a României în spațiul african.

2. Pericolul pe care îl reprezintă pentru siguranța națională a României, continuarea timp de încă un an a prezenței dlui Klaus Iohannis în funcția prezidențială exercitată, cu complicitatea partidelor parlamentare participante la guvernare de-a lungul ultimilor nouă ani, în disprețul Constituției și al intereselor vitale ale națiunii române.

3. Semnificația întâlnirii Biden-Xi din punctul de vedere al viitorului ordinii globale:

i. o ordine multipolară a lumii sau două lumi fiecare cu ordinea sa (multipolară și unipolară);

ii. în contextul noului Război rece post-unipolar, China ia locul URSS, ca interlocutor legitim în dialogul strategic esențial cu SUA, fără a dori să preia însă și rolul de lider suprem al blocului anti euro-atlantic, ci preferând multipolaritatea în care inclusiv America și-ar putea găsi un loc, cu condiția renunțării la supremația universală;

iii. spre deosebire de Malta, la San Francisco nu s-a convenit nici abandonarea vechii ordini mondiale nici nașterea uneia noi, ci un set minimal de reguli pentru gestionarea disputei având ca obiectiv definirea unei noi ordini în locul cele unipolare deja defuncte.

4. Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor arabe și musulmane de la Beijing, dedicate găsirii unei soluții politice a crizei israelo-palestiniene,și importanța ei referitoare la recunoașterea statului Chinei de lider global.

5. Atacurile fundamentaliștilor sioniști din Cisiordania împotriva populației palestiniene și imposibilitatea SUA de a pune capăt acestei noi crize, pe care nu o poate tolera fără a-și compromite total argumentele morale și influența în lume.



 

Link video: 21 noiembrie 2023 - DIALOGUL SĂPTĂMÂNAL DE LA POSTUL “BUNĂ ZIUA IAŞI”