Yes-man-ii

Problema României o constituie lipsa unei politici externe coerente și poziția de semnul întrebării pe care  politicienii noștri, indiferent de culoarea politică, o adoptă în fața Occidentului și a americanilor, imediat ce au ajuns la putere.

Uite, spre exemplu, zilele astea, toată lumea rostogolește marota conform căreia „ne vor ataca rușii”. O tâmpenie mare cât Casa Poporului, Palatul Victoria și Palatul Cotroceni la un loc. România este țară membră NATO? Este! A plătit la timp contribuția la alianță? Oho! Plătit!, - chiar mai corect și mai devreme decât puteri precum Germania. Atunci? Suntem într-un pact de apărare colectivă funcțional, cu taxele plătite la zi. De unde spaima asta?

Și nebunia asta, că dacă intervin americanii în Ucraina, de fapt intervine NATO și vom fi obligați să participăm la operațiuni?! Păi NATO, asta poate confirma chiar și Radu Tudor ori domnu’ Geoană, este un tratat militar defensiv, de apărare colectivă. Și subliniem apărare colectivă, care garantează granițele membrilor săi.

Americanii, dacă ar interveni în Ucraina, ar face-o pe barba lor, probabil într-o alianță cu alte state, separate de NATO. Așa cum au făcut-o în Afganistan, spre exemplu, și unde România încă nu se știe de ce a participat. Oricum, din Afganistan ne-am întors victorioși, pe sub Arcul de Triumf, că i-am bătut pe talibani, de s-au căcat pe noi. 

Dacă, prin absurd, Rusia ar invada România iar NATO nu ar interveni, asta ar însemna destrămarea NATO pentru că alianța asta, care înghite anual sume enorme, nu și-ar atinge scopul pentru care a fost înființată, adică apărarea colectivă a granițelor membrilor, așa cum au fost ele stabilite în Conferința de pace de la Paris și confirmate de tratele de bună vecinătate încheiate după 1990.

Ucraina? Nu înțeleg toată propaganda asta tembelă, de genul „Aoleo, pe frații ucraineni să nu îi ocupe rușii”, mai ales că, după 1990, vecinii ucraineni au arătat că nu le pasă și nu dau doi bani pe România și români. Vă pun aici un articolaș al prietenului Valentin Coman, din al lui “Constănțeanul”, care, într-un scurt remember, pune problema la adevărata ei dimensiune din punctul de vedere al românului.

Constănțeanul

19 ianuarie la 20:37  ·

CETĂȚEANUL COMAN

Mă scuzați, dar Ucraina e țară aia care, prin 2014, lua cu arcanul etnicii români din Bucovina de Nord ca să îi trimită în linia întâi în est? Ucraina e țara aia unde s-a interzis învățământul în limba română? Ucraina e țara aia care a săpat un canal, Bîstroe, ca să ne fută transportul maritim pe Sulina și Delta, în general? Ucraina e țara al cărei președinte, acum, în 2020, urla că românii au ocupat Bucovina de Nord, care, așadar NU este teritoriu românesc furat de sovietici?

Și-atunci ce kkt vă faceți atâtea griji pentru ei? Să arate și la ruși oaiele alea mari pe care le arată României.”

Dacă citești asta, ajungi la vorba defetistă a lui Jaroslav Hašek, în Peripețiile bravului soldat Švejk: „Noi nu mergem la răzbel/ Mai bine ne căcăm în el!”.  Nici Jaroslav Hašek și nici personajele lui nu înțelegeau de ce cehii trebuie să moară pentru Arhiduce și Împărat în Primul Război Mondial. Situațiile sunt oarecum similare la nivele și valori diferite, iar între zicerile lui Dîncu și cele ale lui Hašek, clar îl prefer pe scriitorul ceh.

Și de ce ne inflamăm noi, românii? Pentru că nu i-au ieșit lui Biden afacerile de familie în Ucraina? Ori americanilor, socoteala? NU, fraților! Noi o să cheltuim bani și o să mergem în Ucraina pentru că avem yes mani care ne conduc!

Și vrăjeala cu aderarea Ucrainei la NATO? Păi, ca să aderi la NATO, conform tratatului, poți deveni membru doar dacă ai încheiate tratate de bună vecinătate cu toți vecinii. Ori Ucraina are un conflict deschis cu Rusia, deci nu poate fi un partener valabil în alianță.

Și mai am o întrebare: De ce Rusia și SUA, dacă au ceva de reglat cu armele, nu o fac prin nord, prin strâmtoarea Bering, unde nu îi despart decât 40 de kilometri? Răspunsul analistului: Pentru că nu ar interesa pe nimeni!