Prin modificările Constituționale, Ciolacu ar vrea schimbarea regulilor jocului

La noi, aici pe Dâmbovița, de fiecare dată când “manevranții” politicii rămân fără soluții, se încearcă schimbarea regulilor jocului. Vă mai aduceți aminte cum a ajuns mandatul președintelui la 5 ani? Clișeul propagandistic era să „rupem legăturile de influență și corupție dintre președinte și guvern”, ceea ce nu s-a întâmplat. Din contră, partidele au ajuns la cheremul președintelui. Ori când Băsescu a schimbat legea electorală pentru că votul uninominal garantează puterea parlamentarului? Ori revenirea la votul pe liste, tot cu Băsescu președinte? - pretextul fiind că parlamentarii sunt prea mulți (!?). Ei bine, acum, pentru că sociologii spun că ecuația prezidențială pentru 2024 este foarte complicată și că e posibil ca niciun partid dintre cele aflate la guvernare să poată da câștigătorul, iar Ciolacu și compania încearcă apa cu degetul, lansând ideea unei republici parlamentare, formă de guvernare ce ar trebui impusă odată cu modificarea Constituției României. Mai pe limba noastră, ideea este ca președintele să fie ales de parlament.

Cu alte cuvinte, le e frică de faptul că, indiferent pe cine vor nominaliza candidat, un outsider i-ar putea pune cu botul pe labe, unul care s-ar putea să nu facă parte din „suveica guvernării”. Le-o fi frică de Șoșoacă? De Simion? De Terheș? Habar n-am!

Ori le e frică de o Alianță Suveranistă a României? De un grup politic cu priorități și program politic suveran, care s-ar putea forma din PNȚCD, un partid membru fondator al Grupului Suveranist European, care, împreună cu AUR și APP, ar putea polariza electoral o mișcare politică, cu legitimare o legitimare externă extrem de puternică, care ar ajunge la niște procente capabile să strice suveica și, cu mecanismul de forțare a Constituției care s-a împământenit la Cotroceni prin Traian Băsescu și Klaus Iohannis, să mute polul puterii executive în mâna unora care nu vor răspunde necondiționat la ordinele Bruxelles-ului?!