Surferii pandemiei

Călărim valurile pandemice, mai ceva decât surferii de la Venice Beach în sezonul ploios. Numai cei vaccinați! – ar fi opinia interimarului Vasilcă Florin Cîțu, care evaluează cu ochiul de expert trecut prin școlile americane (și nu numai prin școli) și care speră că PSD-ul îi va da încă odată șansa de a ajunge premier cu puteri depline.

 

foto by Pufosu'

Apropo de „facerea guvernului”. Ultima găselniță a peneliștilor, este aceea a împărățirii prin rotație a funcției de premier, între PNL și PSD mi se pare o tâmpenie. Bine, o tâmpenie menită să ocupe locul gol lăsat de niște negocieri în impas, dar argumentată vehement de politruci, precum Rareș Bogdan, care mizează pe lipsa de carte și pricepere a audienței. Rareș Bogdan vine cu argumentul că și președinția Parlamentului European e exercitată prin rotație, și președinția Uniunii Europene, de către țările membre, uitând de fapt să menționeze faptul că echivalentul guvernului în UE, adică executivul, este Comisia Europeană. Iar aici nu se exercită „rotativa”. Ar fi și complicat ca la jumătatea mandatului să schimbi președintele Comisiei Europene ori să mai faci permutări de comisari. Nu ar mai înțelege „birocrații bruxellezi”, cine sunt adevărații deținători ai puterii în Uniunea Europeană și mai ales nu ar înțelege nimic. Cine sunt? În slujba cui? Și mai ales ce planuri trebuie să pună în aplicare ori să îngroape în regulamente, pentru că pe cele ale „poporului european” în nici un caz. Poporul ăsta nu există. E doar o construcție artificială utopică, un clișeu de propagandă. Și, apropo de popor Nici la București nu ține nimeni cont de el. Ori de voturile lui.

Și pentru că am ajuns la clișee de propagandă, cum rămâne cu pandemia și imunitatea de la vaccin? Sunt „guri rele” care spun că vaccinul nu creează imunitate. Și vin și cu exemple. Cică țări unde vaccinarea a atins peste 80%din populație, precum Danemarca, Israel, poate și Germania sunt în plină criză pandemică, cică pe la al 5-lea val. Păi, dacă vaccinul nu creează imunitate, nu împiedică transmiterea virusului, deci nu face ceea ce ar trebui să facă un vaccin, ci doar faci o formă mai ușoară a bolii, de ce ar trebui să fie obligatoriu?

Și de ce trebuie să fie gratis? Mă rog, gratis nu e nimic pe lumea asta. Gratis, în sensul că e plătit de la buget, fie el european ori național, pentru că nu pare să fie ceea ce ar trebui, adică acel panaceu, pe care îl prezintă susținătorii vaccinului, adică un vaccin adevărat, care într-o proporție covârșitoare ar trebui să scape populația de probleme. Atunci n-ar fi mai bine să se găsească în farmacii, iar cine are nevoie de el să îl cumpere? Ciudat cum pandemia asta prin decontarea direct de la buget a plății vaccinului a transferat în buzunarele unora puțini, mulți, foarte mulți bani, adunați de la toți. Și asta prin intermediul câtorva oameni.