Ura noastră cea de toate zilele: Antivaxxiniștii

Există antivaxxiniști? Cu siguranță! Sunt și ei cetățeni ai României? Da! Este vaxxinarea obligatorie? Nu! Prin urmare, logic vorbind, pot fi dintre cetățeni care nu vor să se vaxxineze, fără a fi pasibili de pedepsire, având dreptul legal și constituțional de a refuza.

Care sunt motivele pentru care refuză, nici nu contează. Dar, putem enumera: 1. neîncrederea în vaxxinuri, o asemenea neîncredere fiind indusă chiar de către guvernanți, care au tratat chestiunea cu iresponsabilitate: de la autorizarea unor mari întruniri publice, la care se adaugă congresul partidului de guvernământ și al președintelui României, până la refuzul luării de măsuri preventive și medicale, lăsând să se înțeleagă că problema este neimportantă; 2. efectele adverse, despre care chiar oameni de știință cu greutate din vest au afirmat că pot fi severe (epidemiologi celebri, premiați nobel etc.) - ceea ce a creat o uriașă dezbatere și confuzie, urmate de cenzurarea acestor voci; 3. comportamentul big pharma care, pe lângă că a condiționat vânzarea vaxxinurilor de lipsa răspunderii materiale, a refuzat și punerea la dispoziția statelor a brevetelor în mod gratuit, din considerente umanitare (evident după ce-și vor fi primit banii pe cheltuieli); 4. motive religioase, chiar dacă bisericile nu susțin interpretările de tip apocaliptic: aceste motive sunt, însă, asumate de anumite persoane, iar libertatea de conștiință este garantată constituțional.

Restricțiile s-au transformat, evident, în obligarea la vaxxinare din partea statului fiind compleșitoare și antrenând nelimitat forța publică. O nouă ocazie de a crea suspiciuni și reacții din partea celor care nu vor să se vaxxineze.

Acestora li s-a adăugat propaganda extrem de agresivă și generalizată a mass-media, care a început o adevărată vânătoare a nevaxxinaților, acuzându-i că sunt pur și simplu criminali. Dar, dacă și vaxxinații contractează și pot transmite, ei de ce n-ar fi responsabili de contaminare? Evident, această propagandă este inacceptabilă, iar consecințele sunt devastatoare. Cu asemenea acuzații, în puțină vreme nevaxxinații vor fi trimiși în închisori.

Nu întâlnim situația doar în România, ci în tot spațiul occidental, acolo cu o agresivitate încă mai mare. De aceea, cu siguranță, fenomenul va continua și va fi din ce în ce mai puternic. Nu se poate opri. Într-un timp oarecare în România se va ajunge la o rată foarte mare de vaxxinare, comparabilă cu cea din vest.

Nu vorbesc despre chestiunea medicală, ci exclusiv despre cea juridică, și despre consecințele acestei crize în care știința dreptului a fost suprimată. Dacă forța dreptului a cedat dreptului forței, se va mai putea opri? Dacă sentimentul nedreptății se va instala generalizat între cetățeni (în sensul marelui jurist Rudolf von Ihering), cum vor supraviețui sistemele politice actuale? Von Ihering a dat și răspunsul în monumentala sa lucrare Lupta pentru drept: prăbușirea acestor sisteme este fatală.

Deși știu că avertismentul pe care îl dau eu, ca și alți oameni de drept, nu va fi luat în seamă de autorități, o fac totuși. Schimbați abordarea, veniți cu soluții paleative, de la încurajarea dialogului real și a tratamentelor, evitați măsurile punitive generalizate, cei care au abuzat să plece din funcții și să nu mai întărâte populația. Rămâneți cu restricțiile în limitele constituționale, Constituția reglementând astfel de restricții, dar cu respectarea termenilor constituționali.

În locul celor puși astăzi la zi, nevaxxinații, veți fi în curând cu toții, motive se vor găsi oricând, doar începutul a fost mai greu, iar astăzi asistăm la acest început.