Masina viitorului: Mazda RX-500

 Anii '70 au fost niste ani de exceptie in istoria omenirii, ani in care s-au inregistrat progrese tehnologice de exceptie, ani pe care nu doar ca nu-i mai putem egala dar din pacate la multe capitole am involuat masiv.


In 1970 la Tokyo Motor Show, Mazda a prezentat RX-500 masina viitorului, un concept car elocvent exemplu al space age design. Trebuie precizat ca de la sfarsitul anilor 40 si pana pe la inceputul anilor '80 toate concept cars erau masini 100% functionale  spre deosebire de astazi cand asistam doar la desene pe calculator sau "machete" complet nefunctionale.

Mazda RX-500 in culorile originale

Masina avea 247 de cai putere atingand o viteza maxima de 241 km/h. Construita din polimeri de plastic masina cantarea doar 850 de kg. Printre noutatile aduse pe piata se numara si sistemul de semnalizare situat in partea din spate a masinii. Astfel cand se frana se aprindeau becurile rosii, cand masina avea o viteza constanta se aprindeau becurile galbene, iar cand accelera, cele verzi. Bineinteles pentru mersul cu spatele dispunea de becuri albe.

Accesul in cockpit se facea prin intermediul a doua usi butterfly, in timp ce pentru accesul la motor au fost amenajate doua usi gull-wing. Trebuie remarcat si parbrizul panoramic dintr-o singura bucata.

In 2008 masina a fost restaurata, revopsita si in prezent este expusa la Muzeul Transporturilor din Hiroshima.

foto: Tennen-Gas | masina expusa dupa restaurare

Incheiem cu un citat care e valabil nu doar pentru tehnologie ci pentru intreaga societate care pare ca de vreo 30 si ceva de ani a uitat sa mai evolueze.

"Innovation in technology is forever"
-Tsuneji Matsuda, founder of Mazda