Come to where the flavor is. Come to Marlboro Country

 Imi amintesc cu placere si o oarecare nostalgie de imensele panouri publicitare din anii '90, care faceau reclama la tigarile Marlboro.



Panouri imense cu tematica western: cai, cowboy, rauri si munti totul intr-un visual de exceptie. Acestora li se adaugau superbele reclame de la televizor. Si da simt un regret cand ma gandesc ca reclamele la tigari au fost interzise. Pana la urma noi ca persoane suntem definiti atat de calitati cat si de vicii, iar un om fara vicii e un om lipsit de farmec.


Dar dincolo de toate acestea decizia Marlboro de a-l  creea pe The Marlboro Man a schimbat industria publicitatii. Pana in acel moment reclamele la tigari erau simple, se adresau in mare parte femeilor si nu ieseau cu nimic in evidenta.


In 1954 genialul Leo Burnett revolutiona piata tutunului si industria publicitara. Marlboro isi schimba radical targetul trecand de la tigarile "Mild as May" adresate femeilor la The Marlboro Man.


Marlboro se adresa barbatului adevarat, reprezentativ a tot ceea ce insemna America. Un om liber, care isi croia propriul drum, sigur pe sine, puternic, mereu in lupta cu natura. Marlboro Man reprezenta ce isi doreau femeile de la un barbat si idealul spre care tindeau barbatii. Era The Real Man. Pentru prima data in publicitate aparea conceptul de lifestyle commercial, reclama care vindea nu un produs ci un stil de viata.


Explozia spaghetti westernurilor a dus la popularizarea cowboys si automat un castig imens a revenit Marlboro. Lumea automat facand asocierea intre cowboys si brandurile de tigari.


The Marlboro Man a adus un boom imens in vanzarile companiei. Spre exemplu in 1955 vanzarile se ridicau la 5 miliarde de dolari. Doi an mai tarziu acestea urcasera la 20 miliarde de dolari.