A fost o vreme cand se construiau visuri: Tucker 48 masina cu motor de elicopter

 A fost o vreme cand masinile nu erau doar niste simple unelte. A fost o vreme...si ce vreme, cand masinile erau un mod de viata, o privire in viitor, un statement.


foto: https://www.barrett-jackson.com/

Una din masinile viitorului construita in trecut a fost Tucker '48 supranumit si Tucker Torpedo.

foto: https://www.barrett-jackson.com/

In 1948, in Chicago, Preston Tucker construia o masina care avea sa revolutioneze industria automotive. Cu un design futurist, masina, produsa in doar 51 de exemplare avea in premiera motorul si tractiunea pe spate. In plus dispunea de roll bar in plafon si cadru ranforsat pentru protectie in caz de accidente. Dar cele mai inovatoare functii erau motorul in sine - discutam aici de un motor de elicopter modificat pentru a pune in miscare masina si cel de al treilea far, supranumit "Cyclops Eye". Acest far era adaptiv, cand masina lua curbe de peste 10° farul se misca automat pentru a creste vizibilitatea.



La interior suprinde bordul de un minimalism extrem.

foto: https://www.barrett-jackson.com/

Din pacate publicitatea negativa, un proces in care la final acuzatiile au fost retrase si jocurile de culise ale celor 3 grei - General Motors, Ford Motor Company si Fiat Chrysler Automobiles US alaturi de senatorul de Michigan, Homer S. Ferguson au dus la prabusirea companiei din Chicago si la stoparea construirii acestor bijuterii.

foto: https://www.barrett-jackson.com/

Masina avea 6 locuri si o greutate de aproape 2 tone. Motorul genera 166 cp,  de la 0 la 60km/h ajungand in 10 secunde, viteza maxima atinsa fiind de 193 km/h. Unul dintre cei mai celebrii proprietari de Tucker Torpedo este cunoscutul regizor Francis Ford Coppola.