1961 Buick Flamingo - masina care a revolutionat industria auto

 Ne uitam la masinile din zilele noastre si la asa zisele inovatii. Daca privim in timp la golden age-ul 1930-1970 o sa vedem ca lucrurile "noi" de azi sunt palide copii/replici ale conceptelor, ideilor si uneori chiar tehnologiilor de serie ale masinilor din perioada amintita.


Da, a fost o perioada cand masinile erau cu adevarat inovatoare, cand toata lumea se gandea la un viitor colorat, cutezator in care oamenii colonizau spatiul si supuneau fortele naturii. Masinile acelor vremuri veneau cu un design indraznet, unic, erau axate pe confortul pasagerilor si oferirea celor mai noi si uneori nebunesti tehnologii cum ar fi motorul nuclear (dar despre asta vom vorbi intr-un alt post).

Una dintre aceste bijuterii, o masina cu adevarat aparte, cu mult inaintea timpului sau a fost 1961 Buick Flamingo Convertible.



Trecand peste superbul streamlined (urmasul art-deco-ului) space age design, masina in sine venea cu o serie de inovatii. Evident partea unica, trademarkul acestui model era scaunul frontal care se rotea. Masini care aveau scaune care se roteau partial pentru a ajuta soferul sa urce la volan sau sa coboare din masina existau de ceva timp, insa Flamingo-ul detinea primul scaun pentru pasagerul din dreapta, care se rotea la 180 de grade permitand pasagerului sa poata purta o discutie face to face cu ocupantii banchetei din spate. Si ca sa fim sinceri si fara perdea, sexul in masina devenea mult mai confortabil.


Culoarea perlata, o inovatie la randul ei a atras privirile tuturor la General Motors 1961 Motorama, ce a avut loc la hotelul Waldorf Astoria din New York, eveniment in cadrul caruia masina a fost prezentata.



Despre soarta acestei masini nu se stiu prea multe. Din pacate GM avea nefericitul obicei de a distruge aceste concept cars, in ciuda faptului ca erau perfect functionale si al caror loc cu siguranta trebuia sa fie intr-un muzeu al automobilului si inovatiei.