Te uiți la film s-au ți-l povestesc eu?
Pentru că trăim într-o epocă a telenovelelor episodice proaste, din genul „Viața bate filmul”, ori Crima din Caracal, dacă vreți să urmăriți și altceva, puteți viziona pe Netflix cele două serii din „Te Alienist”, ori Alienistul, zis așa pe de-a dreptul.
Povestea prinderii unui criminal în serie, în New Yorkul sfârșitului de secol 19, într-un oraș murdar, promiscuu, cu o poliție coruptă, plătită de bogații orașului, pentru a ține departe de ei plebea ce muncea prin manufacturi ori se prostitua prin lupanare. Un film cu personaje bine creionate, care dominau această lume insalubră și care preferau să protejeze un criminal în serie, doar pentru că era posibil să facă parte din înalta societate. Și faptul nu deranja pe nimeni, căci victimele sale erau doar minori de imigranți, ce se prostituau în bordelurile New York-ului.
O poveste despre abordarea unei situații în paradigma bogați și săraci, ori naivi și autorități corupte care doar mimează ancheta, cam ca în cazul Dincă de la Caracal, pentru cei care își mai aduc aminte.
Per total, Alienistul este o poveste super, mișto ecranizată, cu un context a ceea ce se prefigura a fi „boomul” industrial al sfârșitului de secol 19, cu primele încercări de interpretare și admitere în justiție a unicității amprentelor, descoperirea criminalului fiind chiar o călătorie în lumea începuturilor științei criminalisticii și criminologiei. Filmul este împănat cu apariții de personaje secundare, celebre în epocă, precum JP Morgan ori Thomas Edison și al său kinetoscop.
Alienistul este de fapt un psihiatru, interpretat de Daniel Brühl, personaj care, alături de un ilustrator de ziar, interpretat de Luke Evans și o secretară a poliției, jucată de Dakota Fanning, încearcă să prindă criminalul în serie, în epoca primelor încercări de a se face distincție între psihiatrie și psihologie, aici fiind vorba de fascinantul subdomeniu numit psihologia crimei.
Filmul are la bază nuvelei lui Caleb Carr, cu titlul original The Angel of Darkness, apărută prin 1997, tradusă și în română, o carte pe care eu o consider foarte mișto. De fapt, pentru că citisem cartea acum ceva timp, am zis că merită să încerc să văd și filmul.
https://www.youtube.com/watch?v=YtzgFRBvRy8
Social Plugin