Sa-l redescoperim pe Jean Negulesco, cel mai mare regizor roman din toate timpurile, omul care a lansat-o pe Sophia Loren

Pe 29 februarie 1900, in Craiova se nastea Ioan Negulescu. Primul razboi mondial il gaseste, pe cand avea doar 15 ani, lucrand intr-un spital militar. Aici il cunoaste pe marele violonist George Enescu care vizita spitalele si organiza spectacole pentru militarii raniti. Negulescu deseneaza un portret al artistului, acesta din urma este surprins de talentul tanarului si decide sa cumpere desenul. Entuziasmat, Negulescu se hotareste sa urmeze artele in Bucuresti.

Jean Negulesco si Marilyn Monroe


In 1920 ajunge la Paris unde se inscrie la Académie Julian, prestigioasa academie privata de arta infiintata de celebrul artist plastic Rodolphe Julian. Succesul in pictura il cunoaste o data cu vanzarea unui tablou catre regizorul irlandez Rex Ingram. Au urmat numeroase expozitii la Londra si Paris. 

alaturi de Lana Turner

In 1927 are prima expozitie la New York, urmata de o expozitie si o cariera de portretist in Los Angeles. Aici prin intermediul marelui actor de origine rusa Mischa Auer se angajeaza la Paramount. Nu este foarte clar daca Negulescu, acum devenit Jean Negulesco a avut un rol major in numeroasele parteneriate si evenimente desfasurate de Paramount in Romania interbelica. 

cu Fred Astaire

In 1940 se angajeaza la Warner Bros unde continua sa regizeze scurt metraje, iar un an mai tarziu lanseaza primul sau feature film - Singapore Woman. In 1948 este nominalizat la Oscar pentru filmul Johnny Belinda. 

Tot in 1948 se muta la 20 Century Fox si incepe productia de filme cu tehnologie cinemascope. Filmele sale exceptionale ii atrag renumele de : The real master of cinemascope. De altfel in 1953, primul film cinemascope din lume - How to marry a millionaire a fost regizat de Negulesco. 

Pentru meritele sale in cinematografie Negulesco are o stea pe celebrul  Hollywood Walk of Fame, iar filmele sale fac parte din patrimoniul cinematografiei mondiale

Printre cele mai importante filme ale sale se numara:

  • Three Strangers, 1946. Un film noir crime drama gandit initial ca un fel de continuare a unui alt film de exceptie -  The Maltese Falcon, insa din cauza unor probleme legate de drepturile de autor filmul se dezvolta intr-o directie proprie. Negulesco se zbate si reuseste sa-i aduca pentru a interpreta rolurile principale pe Sydney Greenstreet (Casablanca, The Maltese Falcon), Peter Lorre (Casablanca, The Maltese Falcon, Arsenic and Old Lace, 20.000 Leagues Under the Sea) si Geraldine Fitzgerald (cu o cariera fenomenala de la Wuthering Heights 1939 la Poltergeist 2)
  • Humoresque, 1946. O drama romantica care ii gaseste in rolurile principale pe John Garfield si Joan Crawford, drama ce ilustreaza o poveste de iubire aparent imposibila, insa care i-a adus lui Franz Waxman o nominalizare la Oscar pentru coloana sonora. Celebrul critic Lawrence J. Quirk declara:  "Humoresque is undoubtedly Crawford's finest performance...Her timing was flawless, her appearance lovely, her emotions depthful."
  • Johnny Belinda, 1948. Un film care a impins limitele cinematografiei acelor vremuri, prezentand deschis, direct si fara menajamente subiecte precum violul si acuzele false care pot distruge viata unui om. In rolurile principale avem un cast de proportii epice: Jane Wyman (pe care eu personal o ador in Magnificent Obsession  - 1954),  Lew Ayres, Charles Bickford, Agnes Moorehead (Citizen Kane), Stephen McNally, Jan Sterling. Filmul i-a adus lui Jane Wyman un Oscar, un Golden Globe si un  Photoplay Awards Most Popular Female Star. Intreaga produtie a primit un Golden Globe, iar filmul a fost nominalizat la toate categoriile de la Oscaruri, asa cum am spus mai sus Wyman primind mult ravnita statueta aurie.
  • Three Came Home, 1950. Un post war drama prin care Negulesco rascoleste din nou sufletele americanilor. Filmul spune drama prin care trec familiile separate de razboi. Acesta a fost primul film in care celebrul actor nipon Sessue Hayakawa isi interpreteaza rolul in limba materna. In rolurile principale ii regasim pe Claudette Colbert, Patric Knowles si Florence Desmond. Filmul a fost elogios prezentat in Life Magazine (care il alege ca filmul lunii aprilie 1950) si in Variety. In acleasi an la Vichy obtine premiul pentru cel mai bun film si cel mai bun rol masculin principal.
  • The Mudlark, 1950. O drama de tip alternate/fictional history despre cum a iesit Regina Victoria din depresia cauzata de moartea sotului. Rolurile principale sunt interpretate de Andrew Ray, Irene Dunne si Sir Alec Guinness (cel care in 1977 il interpreteaza pe  Obi-Wan Kenobi). Filmul este nominalizat la Oscar pentru costumatiile creeate de Edward Stevenson si Margaret Furse. 
  • Phone Call from a Stranger, 1952. O drama foarte dura despre familii, tragedii personale si luptele din interiorul sufletelor fiecarui om. Filmul este nominalizat (pentru scenariu si regie) la Venetia, unde primeste Leul de Aur pentru regie. In rolurile principale ii gasim pe superba Bette Davis (care prin acest film reuseste sa-si relanseze cariera), Gary Merrill si Shelley Winters. 
  •  Titanic, 1953. Inainte de blockbusterul lui Cameron a fost cel al lui Negulesco. In timp ce Cameron ne povesteste drama a doi iubiti din clase sociale diferite, Negulesco ne prezinta drama unei intregi familii separata de orgolii si frustrari, care isi regaseste dragostea ce-i uneste, insa din pacate e prea tarziu. Rolurile principale sunt interpretate de Clifton Webb, Barbara Stanwyck si Robert Wagner ( A Kiss Before Dying, The Pink Panther, Harper, The Towering Inferno,  Austin Powers,  Two and a Half Men, NCIS). Filmul a primit un oscar pentru scenariu.
  • How to Marry a Millionaire, 1953. Ce mai poate fi spus despre acest film. Primul cinemascope. Primul film color transmis la TV prin pan & scan.  Betty Grable, Marilyn Monroe si Lauren Bacall. Alte cuvinte sunt de prisos.
  • Three Coins in the Fountain, 1954. La un an de la megasuccesul How to Marry a Millionaire, Negulesco loveste din nou cu o romantic comedy de zile mari. Alte 3 femei superbe - Dorothy McGuire, Jean Peters, Maggie McNamara - in cautarea iubirii, de aceasta data la Roma. Filmul primeste un Oscar pentru cinematografie si unul pentru coloana sonora, iar Negulesco primeste un premiu pentru merite exceptionale din partea Directors Guild of America
  • River of No Return, 1954. Neghulesco o readuce in prim plan pe superba Marilyn Monroe intr-un western de exceptie, care face un cuplu minunat cu talentatul Robert Mitchum.
  • Daddy Long Legs, 1955.  Fred Astaire si Leslie Caron cu un Negulesco fenomenal la carma. Acesta a fost primul cinemascope-widescreen in care a jucat Astaire. Filmul a fost nominalizat la 3 categorii ale Oscarurilor.
  • Boy on a Dolphin, 1957. Din nou Negulesco scrie istorie in cinematografie, lansand-o in cinematografia america pe una dintre cele mai frumoase femei care binecuvanteaza pamantul cu prezenta ei, nimeni alta decat Sophia Loren, acesta fiind primul ei film in engleza. Intreaga actiune a fost filmata in Grecia.

In tot acest timp Jean Negulesco nu a incetat o clipa sa picteze, lucrarile sale fiind in continuare foarte bine cotate, ele se vand astazi cu mii de dolari in cadrul licitatiilor de specialitate.