Alegerile anticipate în Germania. CDU, o victorie cât o înfrângere

 „Rusia a câştigat acest război. Realitatea i-a prins din urmă pe cei care pretind că vor să facă Ucraina capabilă să câştige războiul” - Tino Chrupalla, co-președinte AFD

Alegerile din Germania s-au încheiat cu victoria CDU, care speră ca până la Paște să formeze un nou guvern de coaliție, care să lase AFD-ul în opoziție. Deși este elogiată ca o victorie a „pro-europenilor”, victoria CDU este de fapt o înfrângere a partidelor „pro-Ucraina” și ”pro-europene”, deschizând calea, la următoarele alegeri, pentru partidele numite de propagandă „extremiste”. 

foto: https://www.rosalux.de/


SPD-ul, socialiștii cancelarului Olaf Scholz, au obținut cel mai mic procent din istoria lor, care începe prin 1885. Practic, socialiștii lui Scholz   au pierdut peste circa 10 procente din electorat, comparativ cu rezultatul alegerilor din 2021.

CDU, formațiunea politică clasată pe primul loc, va fi nevoită să facă o coaliție cu toți ceilalți și concesii pe măsură, pentru a reuși să lase în opoziție AFD-ul și extrema stângă, care a obținut un procent de 8,5%, un procent semnificativ pentru o formațiune politică izolată.

Ceea ce de fapt propaganda clamează ca o victorie a partidelor pro-europene este de fapt un măr otrăvit, servit la o prezență la urne record, de peste 80%, cel mai mare procent de prezență la urne din Germania, după 1990. În aceste condiții, mult blamatul AFD, care, practic, a avut interzisă prezența în emisiunile de dezbateri ale radiourilor și televiziunilor, a depășit 20% în condițiile în care în 2021 a avut un procent cu o singură cifră.

Deși campania electorală a avut ca subiect principal „imigrația”, de fapt „elefantul din încăpere” l-a constituit Ucraina și falimentul economiei germane, faliment adus de către sancțiunile economice aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană, sancțiuni care, contrar obiectivului, acela de a îngenunchea economic Rusia, a îngenunchiat mai degrabă economia germană, dependentă de gazul și resursele energetice rusești. Consecința socială directă a sancțiunilor economice aplicate Rusiei este un șomaj record, care apasă greu pe bugetul federal și care este pentru 2025 considerat de analiștii economici ca fiind cel mai mare din ultimul deceniu, pe fondul unei scăderi drastice a puterii de cumpărare, care se pare că nu va putea fi oprită nici în acest an.